28 juli 2013

Raymond Blancs chokladpaj!

Har ni sett den underbara tv-serien En hungrig fransman? Någon som känner mig väldigt väl tyckte att det här var något för mig och tipsade mig om tv-programmet. Jag fullkomligt älskar det! Det är ett matlagningsprogram där kocken Raymond Blanc, en matälskande fransman som emigrerat till England, reser tillbaka till sitt kära fosterland. Han reser runt till olika regioner, besöker jordbruk, vingårdar, bagerier, konditorier, senapsfabriker och mycket annat. Han lagar sedan de traditionella regionala rätterna på lokala restauranger och åh, man blir ju bara så sugen på att laga mat! Eller ja, egentligen på att åka till Frankrike :)

Ikväll har jag testat ett av hans recept, en chokladpaj som såg oemotståndligt god ut. Jag serverade pajen med lite kolasås och de kanderade nötterna från ett tidgare inlägg. De får ni inte missa! Omdömet på pajen blev: Otroligt god, bara smälter i munnen. Dock en väldigt vuxen och bitter chokladsmak, nästa gång kanske jag ersätter lite av den mörka chokladen med mjölkchoklad så någon mer än jag gillar pajen :) Men, vilken god pajbotten! Den kommer jag definitivt göra om.

 
Smuldeg:
75 g smör
50 g rörsocker
25 g strösocker
25 g mandelmjöl
55 g vetemjöl
15 g kakao
1 nypa salt
 
Chokladkräm:
165 ml vispgrädde
155 g mörk choklad
70 ml mjölk
1 ägg
 
Mixa alla ingredienser till smuldegen i en mixer eller köksmaskin till en smulig deg. Tryck ihop med händerna och platta ut degen på en tallrik eller bricka. Ställ degen i frysen i ca 30 minuter. Bryt den frysta degen i bitar och mixa den snabbt igen, till en smulig massa. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Grädda botten i 170 grader i 12-15 minuter. Låt svalna.
 
Smält chokladen över vattenbad tills den har uppnått 70 grader. Koka upp grädden. Rör samman grädde och choklad. Till en slät kräm. Vispa ägget med mjölken och tillsätt det till chokladkrämen. Häll chokladkrämen i formen när botten har svalnat. Låt kakan stå i rumstemperatur i ca 30 minuter och ställ sedan in den i kylen. Låt stelna i minst två timmar. Servera kakan med kolasås, kanderade nötter och lite vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut