17 juli 2013

Very cherry chocolate cake - en gudomligt god tårta!

God kväll! Vi har precis avrundat en otroligt mysig kväll och ett lite försenat födelsedagsfirande för mig. Umgänge med nära och kära, underbart väder, mat och fika på altanen. En perfekt sommarkväll!

Jag utlovade recept på tårtan jag bakade till kalaset och här kommer det! Jag gjorde en "Very cherry chocolate cake" som jag har sett och läst om på diverse bloggar. Jag har länge velat testat denna tårta. Jag menar choklad och körsbär, vad kan gå fel?! Ingenting! Den var precis lika god som jag trodde. Supergod fyllning på mascarpone, grädde och körsbär och underbara chokladbottnar som inte liknar någonting jag tidigare har smakat. Inte luftig och torr som en sockerkaksbotten och inte heller mastigt kompakt som en kladdkaka. Någon skrev att det smakade lite som en bakad chokladpudding och även om det låter konstigt är jag beredd att hålla med. Supersaftig och jättegod! Rekommenderas varmt!
Bottnar:
2 ägg
2,5 dl vatten
2,5 dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
500 g mascarpone
3 dl vispgrädde
2,5 dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
 
Choklad-ganache:
100 g choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Garnering:
Bigarråer

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Kakorna ser kladdiga ut ovanpå men det ska de göra. Ta ut kakorna och låt dem svalna.
 
Obs! Eftersom jag inte har tre sådana formar bakade jag hela kakan på en gång i en form som är ca 24 cm i diameter. Jag fick grädda den i drygt en timma för att den skulle kännas klar, men det blev jättebra tycker jag. Jag skar sedan kakan i två bottnar istället för tre, det kändes lite enklare.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd, sprid ut krämen på toppen och på sidorna.

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.
 
Recepetet är hämtat från Louise's spis, men några små ändringar är gjorda :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut