12 september 2013

Smördegsknyten med äppelfyllning

Torsdag brukar innebära städning för min del, men ikväll bytte jag städning mot ett yoga-pass på Friskis och varma mackor framför tv:n. Kände att jag behövde lite avkoppling ikväll :) Arbetsdagen imorgon blir nämligen lång och intensiv. Vår skola firar 10 år och vi ska ha öppet hus och förhoppningsvis en hel del besökare.

Här kommer ett tips på en perfekt avrundning på fredagsmiddagen! Dessa smördegsknyten gjorde jag och mamma när de var här för några veckor sedan. De var så otroligt, otroligt goda! Frasiga utanpå och med underbar fyllning på äpplen och mandelmassa.

Till 6 portioner
2-3 äpplen
2 msk strösocker
1 msk ljust muscovadosocker
2 tsk kanel
1 msk majsstärkelse
100 g mandelmassa
1 smördegsrulle
1 ägg
Ev. mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna äpplena i små bitar. Blanda socker, kanel och majsstärkelse i en skål. Vänd ner äppelbitarna. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner den i skålen med äppelbitar. Skär smördegen i 6 bitar. Fördela äppelblandningen på de 6 bitarna. Vik ihop och kläm ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt på mandelspån. Grädda knytena mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en kula vaniljglass.  

3 kommentarer:

 1. Tänkte vara ute i trädgården i helgen och
  bla skörda lite päron och äpplen, nu vet jag vad jag ska använda några av äpplena till :) Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Idag blev det äppelknyten till fikat :)

  http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/09/hosten-ar-har-och-vi-tander-ljus-och.html

  SvaraRadera
 3. Jag som just hittade ett paket smördeg i frysen och tänkte "vad ska jag göra med det här paketet?". Nu vet jag :)

  SvaraRadera

Skriv ut