1 april 2014

Kladdkaka med mjölkchokladtryffel

Vilket härligt väder vi har nu! Det är så underbart med dessa fina vårdagar! Idag har jag och lilltjejen varit ute i solen och krattat löv, rensat ogräs och fikat på altanen. Nu är jag nyligen hemkommen från ett efterlängtat och välbehövligt träningspass på Friskis.

Den senaste tiden har vi fått en hel del besök och därmed har det också blivit en hel del fika. Dessa godbitar bjöd jag mina kollegor på när de var här förra veckan. Riktigt, riktigt smarriga med den underbart lena tryffelfyllningen. De är inte alls svåra att göra, det är faktiskt bara en vanlig kladdkakesmet som gräddas i en rektangulär form och tryffelfyllningen går snabbt att svänga ihop!


Kladdkaka:
100 g smält smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladtryffel
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g smör, rumsvarmt

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Klä en rektangulär form (ungefärligt mått 25×35 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och lossa kakan från formen.

Hacka mjölkchokladen till fyllningen. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Dra kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt smöret. Låt tryffeln svalna och ställ sedan i kylen i ca 1 timme för att tjockna.

Dela kladdkakan i två lika stora delar. Bred tryffel på den ena delen och lägg den andra delen på. Förvara gärna kakan i frysen tills det är dags att skära upp bitar. Servera med grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut