12 maj 2014

Besök och fransk frukost!

I helgen har min syster och hennes familj varit här på besök. Ett helt underbart avbrott i vardagen! Vi har njutit av att vara tillsammans, snackat, lagat god mat, bakat och spelat spel. Innan de åkte hem igår bjöd vi på frukost med franskt tema. Inte den nyttigaste frukosten kanske, men åh så gott! En riktigt lyxig söndagsfrukost! Egentligen borde man äta frukost med nära och kära oftare, även om de bor i samma stad. Frukost-mat är min favorit!

På den lilla frukostbuffén serverades små franska yoghurtar (kokossmak är definitivt favoriten!), mitt frö- och nötbröd, briocher, croissanter, salami, brieost, en lagrad ost, marmelader och självklart nutella. Det äts mycket nutella i Frankrike :)

Croissanterna är bake off-croissanter som man bara rullar ihop och gräddar. Superenkelt! Briocherna bakade jag själv tidigare i veckan. Testa det, om ni inte har gjort det tidigare! Känns väldigt lyxigt och smarrigt!

Franska briocher, ca 20 mindre bullar
25 g jäst
1,5 dl mjölk
3 ägg
550 g vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
Ägg till pensling

Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen. Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna fem minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter. Smörj små veckade formar med lite smör eller använd muffinsformar. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Egentligen ska briocherna även ha en liten kula på toppen, men denna gång hoppade jag över det momentet. Om ni vill göra detta är det bara att rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) och trycka ner den lilla kulan i den stora bullen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter. Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut