9 maj 2014

Citronkaka med vallmofrön och banankaka med choklad

Jag tror jag har fått dille på mjuka kakor! Det var längesedan jag bakade så mycket mjuka kakor med olika smaksättningar. För ett tag sedan var det en kaka med hallon, kardemumma och mandelmassa och nu har det även blivit en lyxig banankaka med choklad samt en citronkaka med vallmofrön. Alla tre blev mycket goda!

I helgen får vi efterlängtat besök! Det ska bli så roligt!!! Ha en bra fredag!

Citronkaka:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
0,5 dl blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft och vallmofrö i smeten. Fyll en smörad och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Banankaka med choklad:
75 g smör
2 ½ dl socker
2 msk mjölk
¼ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad
 2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter i 175°c.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut