2 maj 2014

Brieostpaj med mango chutney

Då var det helg igen då! Trevligt med alla dessa kortveckor! Vi har haft två väldigt lugna och sköna dagar och resten av helgen kommer antagligen att fortsätta i samma tecken. Valborg firade vi tillsammans med bästa svägerskan. Vi åt god mat, drack lite vin, tittade på majbrasa i regnet och gick hem och åt efterrätt. En mysig kväll helt enkelt!

Maten bestod av en brieostpaj, en stor och härlig sallad, lufttorkad skinka och bröd. Jättegott! Brieostpajen rekommenderar jag verkligen, den är supergod! Den är inte så matig, så kanske passar den bäst till plockmat eller på ett buffébord.

Efterrätten blev smördegsknyten med äppelfyllning. Supergoda! Jag har gjort dem tidigare och ni hittar receptet här!

Brieostpaj

Pajbotten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
250-300 g brieost
3 ägg
3 dl grädde
ca 1 dl mango chutney

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskåpet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien. Jag är ofta lat och brukar bara trycka ut pajdegen, inte kavla den, dessutom brukar jag strunta i folie-momentet och det fungerar lika bra ändå :)

Skär skivor av osten och lägg i pajskalet, fördela mango chutney över osten. Vispa samman ägg och grädde. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut