6 maj 2014

Bröd med frön och nötter

Sommarvärmen är definitivt borta och just nu känns det faktiskt som höst här i Örebro. Grått, kallt och regnigt. Jag och lilltjejen passade därför på att tillbringade dagen inne. Det blev bakning och städning av hela huset. Det känns rätt skönt att sitta i soffan nu :)

Jag testade ett nytt bröd som blev väldigt, väldigt gott! Det kommer jag absolut att göra igen. Det var otroligt enkelt att göra också. Enligt originalreceptet, som kommer från Anna Bergenströms kokbok, ska brödet innehålla valnötter eller hasselnötter, men jag hade inga nötter alls hemma och tog mandel istället. Lite ovanligt att ha mandel i bröd, men det blev jättegott! Jag tog också lite mer grahamsmjöl och mindre vetemjöl än vad receptet säger. Jag gillar lite grövre bröd.

När jag ändå var i farten och redan hade mjölat ner bänkarna svängde jag även ihop mitt favoritbröd, tekakor med havre och dinkel. De blir alltid så bra! Luftiga och goda. Klicka här för att komma till receptet.


En stor limpa
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
3 dl grahamsmjöl
150 g hasselnötter/valnötter/mandel
9 –10 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön och solrosfrön till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet, mjölken och allt övrigt utom sesamfrön och solrosfrön till utbakningen. Arbeta samman degen och låt den jäsa 1–1,5 timme i rumsvärme.

Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och sesamfrön eller solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Jag hällde fröna direkt på ett bakplåtspapper och tippade sedan degen direkt till papperet. Smidigt och enkelt.

Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i cirka 30 minuter till. Låt sedan brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut