26 september 2014

Saftiga äppelrutor med kanel

God morgon fredag! Vill ni baka något smarrigt i helgen? Den här saftiga och lite kladdiga äppelkakan passar utmärkt som en liten godbit till eftermiddagskaffet. Eller servera den med lite vaniljvisp så förvandlas den till den perfekta efterrätten!

Dessa rutor går såklart även att baka med andra frukter eller bär. Jag brukar göra en snarlik kaka med blåbär, klicka här för recept på den. I dagens äppelvariant har jag dock dragit ner på sockret en aning, den är söt så det räcker ändå.

Ha en bra helg allihop!

Till en form på 30x25 cm
200 gram smör
4 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg äpplena i en skål och pudra över rikligt med kanel och ett par matskedar strösocker. Rör runt och låt sedan äpplena stå och dra medan du gör kaksmeten. Smält smöret i en ganska stor kastrull. Rör ner socker och ägg. Rör till sist ner vetemjöl och vaniljsocker och rör tills smeten är jämn och klumpfri. Häll smeten i en smörad och bröad form. Lägg äppelskivorna på kakan och häll över vätskan som har bildats av äpplena. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Skär upp kakan i rutor när den har svalnat något. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut