4 oktober 2014

Kanelbullens dag och klassiska kanelbullar!

Idag är det kanelbullens dag! Självklart ska det bakas bullar här hemma och idag blir det både klassiska kanelbullar och bullar med en annan smaksättning. Jag återkommer med resultatet senare idag :)

Ha en bra lördag!

Den här bilden tog jag när min mamma och jag bakade bullar med lilltjejen i våras!











Till ca 40 bullar

Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl  

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl socker
4 msk malen kanel

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stö över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får fin färg, 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut