6 oktober 2014

Kanelsnurror och blåbärsbullar med vit choklad

Här kommer bilder från helgens bullbak! Jag hade tänkt att återkomma med bilder och recept redan i helgen, men tiden bara rann i från mig. Jag hade planerat att testa bullar med Nutellafyllning, men när Nutellan var slut i affären fick vi snabbt ändra plan och då fick det bli kanelsnurror och blåbärsbullar med vit choklad. Vi råkade dessutom inhandla en vit choklad med citronsmak och det visade sig vara en superbra kombo med blåbären!

Ikväll blir det något nytt till middag här. Ska bli spännande och förhoppningsvis gott :)Till ca 40 bullar (20 st kanelsnurror och 20 st blåbärsbullar)

Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl  

Fyllning till kanelbullar:
100 g mjukt smör
0,5 dl socker
2 msk malen kanel

Fyllning till blåbärsbullar:
100 gram mjukt smör
200 gram frysta blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
200 gram vit choklad (gärna med citronsmak)

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta. 

Rör ihop blandningen till kanelfyllningen och bred den på den ena plattan. Vik plattan dubbel. Skär ca 3 cm breda remsor. Dela remsorna på mitten, men inte ändå upp. De ska se ut som en byxa. Snurra "byxbenen" runt varandra och vrid ihop till en knut. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och stö över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får fin färg, 10-12 minuter.

Blanda frysta blåbär med strösocker och potatismjöl.  Låt stå och tina en stund. Hacka den vita chokladen i grova bitar. Bred smör på degplattan och strö över blåbärsblandningen och hackad vit choklad. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.  Pensla bullarna med uppvispat ägg och stör över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får fin färg, 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut