10 november 2014

Den perfekta kladdkakan med japptopping

Ja, då var ännu en helg till ända. En lugn och härlig sådan :) Det har blivit tacokväll framför Idol, lite träning, fixande här hemma och filmkväll. Och igår fick pappan i familjen äntligen fira sin första farsdag! Mysigt!

Eftersom det var kladdkakans dag i fredags blev det självklart även en bit härligt mastig och kladdig chokladkaka framför Idol :) Jag bakade min favoritkladdkaka, men gjorde en ny, supergod topping till den. Toppingen består av Japp och receptet kommer från Victoria på matplatsen. Jag är egentligen inte superförtjust i just Japp, men när den fått smälta till denna chokladiga kolatopping blir det galet smaskigt! Testa!



Kladdkaka:
200 g choklad (jag tog 100 g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl

Japptopping:
2 dubbeljapp
0,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker, vispa ej. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta det från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält. Vispa ner chokladsmöret i äggblandningen. Rör ner saltet. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. 

Låt jappen smälta tillsammans med vispgrädden i en kastrull på medelvärme. Rör om tills krämen är slät och blank. Bred krämen över kakan och låt stelna i kylen. Servera med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut