11 november 2014

Rödbetssallad med gratinerad chèvre, serrano och vaniljpäron

God kväll! Kommer ni ihåg att jag har pratat om en urgod rödbetssallad som de serverar på Ingeborgs här i Örebro? Nu har jag testat att göra den hemma! Två gånger faktiskt :) Smakerna är verkligen otroligt goda tillsammans och vaniljpäronen är pricken över i:et. På Ingeborgs serverar de också en hallondressing till salladen, men jag har verkligen aning om hur de gör den, så det fick bli en fikonvinäger istället. Supergott!



Till 4 personer:
70 g (en liten påse) mixad sallad eller babyspenat
4 små rödbetor
1 stort päron
1 msk vaniljsocker
8-12 skivor serranoskinka
200 g chèvre
1,5 dl valnötter eller cashewnötter
flytande honung, flingsalt, fikonvinäger

Börja med vaniljpäronen. Hyvla eller skär päronet i tunna skivor. Lägg päronskivorna i en liten skål och fyll med vatten tills det täcker päronskivorna. Rör ner vaniljsocker och se till att det löses upp i vattnet. Låt sedan stå och dra.

Koka rödbetorna. Det kan ta ganska lång tid, känn med en provsticka. Låt rödbetorna sedan svalna i kallt vatten. Skala dem och skär dem i klyftor.

Skär osten i fyra skivor och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla gärna lite honung över osten. Gratinera i 225 grader tills osten har smält en aning och fått fin färg, ca 15 minuter. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg. Ringla gärna lite honung över nötterna mot slutet. Fördela sallad/babyspenat, rödbetor, päron och serrano på tallrikar. Lägg över osten och strö över nötterna. Smaksätt med fikonvinäger och lite flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut