25 november 2014

Knäckig äppelpaj med havregryn

Nu var det längesedan jag fick till ett inlägg här på bloggen... Inspirationen till matlagning och bakning har inte varit på topp de senaste veckorna och det blir mest att jag lagar gamla favoriter som redan finns här på bloggen, men nu när adventstiden lurar runt hörnet och julstämningen börjar krypa inpå längtar jag faktiskt efter att få baka och testa nya saker!

Denna underbart knäckiga äppelpaj gjorde jag för ett par veckor sedan när min mamma och hennes man var här på besök. Pajen fick väldigt goda recensioner, så här kommer äntligen receptet!



5 gröna äpplen
150 gram smör
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i botten av en pajform. Pudra med lite strösocker och eventuellt lite kanel. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker, sirap och mjölk. Blanda sedan ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Bred ut smeten över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen har fått en fin knäckig yta. Servera med glass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut