26 november 2014

Värmande soppa med blomkål och purjolök

Vad passar bättre än en god och värmande soppa dessa ruggiga novemberdagar? Den här soppan är en gammal favorit hos oss, den är så enkel att göra och smakar underbart gott. Särskilt om man toppar den med lite stekt bacon eller serranoskinka!

Själv har jag åkt på halsont och feber och orkar inte mycket just nu. Jag tröstar mig med inspelade avsnitt av One tree hill och lite glass. Jag är bara så otroligt glad att jag var frisk och kry i helgen. Jag, svägerskan och svärmor var nämligen iväg på en riktig tjejhelg, full av lyx. Vi har njutit av promenader, fika, bubbelbad, god mat och gott att dricka. Tyvärr tog jag inga bilder, men jag kan verkligen rekommendera hotellet Söderköpings Brunn. Väldigt gulligt hotell i Söderköping utanför Norrköping, beläget precis vid Göta kanal. Fina rum och mysig relaxavdelning. Fikabuffén på eftermiddagen var otroligt generöst tilltagen med både matiga alternativ som ostpaj, scones och laxsnittar och såklart en hel massa olika söta alternativ. Det fanns kladdkaka, brownies, rulltårtor, cupcakes, gräddtårta, hallongrottor, kolakakor, apelsinsnittar och mycket mer. På kvällen åt vi en väldigt god och högklassig trerätters. Jag tror bestämt att jag ska sno några idéer till nyårsmiddagen :) Åter till soppan!




4 portioner
400-500 g blomkål
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
7 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 hönsbuljongtärning
0,5-1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
4-6 skivor serranoskinka eller bacon

Hacka purjolök och vitlök och fräs i lite smör i en gryta. Dela blomkålen i små buketter och tillsätt den till lökfräset. Häll på mjölk, grädde och buljongtärningar. Smaksätt med vitvinsvinäger, peppar och salt. Om man har vitt vin är det jättegott att hälla i en liten skvätt av det. Det ger en god syra till soppan, tycker jag. Koka tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av den. Servera soppan varm med serranoskinka i små bitar och lite timjan. Kör gärna serranoskinkan en stund i ugnen, det blir knaprigt och gott. Lägg den bara på ett bakplåtspapper på en plåt och torka den i ca 5 minuter i 175 grader. Det passar bra att göra om man vill värma eller grädda ett bröd till soppan. Till vardags fungerar det annars lika bra med stekt bacon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut