1 februari 2015

Varm choklad och vaniljscones

Det blev scones även denna helg! Svägerskan var här och vi njöt av en mysig helgfrukost med supergod varm choklad och vaniljscones med marmelad och ost.

För några veckor sedan var jag och svägerskan på chokladprovning och då köpte jag en lite finare kvalitetskakao som jag använde till denna choklad och jisses vilken skillnad det blev! Den vanligaste kakaon som man köper i mataffären är gjord på en billigare kakaoböna (forastero) med en lite bitter eftersmak. Den bitterheten slipper man om man köper kakao gjord på en böna av bättre kvalitet. Man slipper därmed också använda mängder av socker för att dölja bitterheten. Kul att lära sig något nytt!

Till en kopp:
2 dl mjölk
1 tsk kakao
2 tsk strösocker

Blanda kakao och socker med lite av mjölken i en stor kopp och rör till en jämn smet. Värm resten av mjölken och blanda med smeten. Servera gärna med en klick grädde!

Vaniljsconesen är otroligt goda! Jag har bloggat om den förut, men här kommer receptet igen:

12 scones:
400 g vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk + 5 msk extra
2 tsk vitvinsvinäger
 
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Mosa smöret till små bitar och blanda med sockret. Blanda smör- och sockerblandningen med mjölet tills det blir en smulig massa. Blanda 5 msk mjölk med vinägern. Värm sedan all mjölk med vaniljsockret tills det blir fingervarmt. Häll mjölken på smulorna och knåda försiktigt ihop till en deg med händerna. Forma små bollar och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Pensla gärna med lite mjölk. Baka i 12-15 minuter, tills de har blivit gyllene.

Denna gång testade jag att skippa momentet med vinäger. Jag uteslöt vinäger helt och hållet och blandade all mjölk direkt på degsmulorna och det gick jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut