12 augusti 2015

Plankstek!

Två arbetsdagar kvar till helg! Ser redan fram emot fredag kväll! Tjejkväll med trevligt sällskap, film och lite plockmat står på schemat. Men först två dagar med elever, de går sin första skoldag efter sommarlovet imorgon. Det ska bli spännande och roligt att träffa dem igen!

Mitt tips inför helgen blir klassikern plankstek. Jag hade aldrig gjort det tidigare, men mannen fick fina plankor i födelsedagspresent för någon månad sedan och självklart ville vi inviga dem. På vår planka fanns duchessepotatis, oxfilé, baconlindad sparris, ostgratinerad tomat och béarnaisesås. Jag fuskade och köpte färdig sås. Tycker faktiskt att de är himla goda. Till detta lite gott rödvin. Riktigt, riktigt smarrigt!Suss duchessepotatis:
500 g potatis
1 äggula
2 msk smör
1 liten näve riven västerbottenost
Salt och peppar

Skala och koka potatisen. Pressa ner den i en skål. Blanda ner smör, äggula och ost. Smaka av med salt och peppar. Personligen tycker jag att ett mos kräver ganska mycket salt. Spritsa ut på plankorna. Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter. Kör gärna med en halv tomat, toppad med lite god ost.

Under tiden: Koka sparrisen i ca 1 minut. Låt den svalna och linda in den i bacon. För lite mer knaprigt bacon, stek sparrisen runt om i stekpanna och lägg på plankan vid servering. Det går också bra att lägga in dem på plankan i ugnen de sista tio minuterna. Stek köttet ett par minuter på vardera sidan. Stek färdigt köttet i ugnen på plankan de sista minuterna. Servera med béarnaise.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut