3 november 2011

Franska briocher

Fransklärare som jag är, måste jag ju bara säga att jag älskar de franska bagerierna och konditorierna. Nybakta baguetter, croissanter, briocher och otaliga bakverk. Mmmmm! Briocher är ett bröd som jag åt ganska ofta när jag bodde i Frankrike och de är så himla goda. Här hemma i Sverige är det inte så lätt att få tag på briocher så därför bestämde jag mig för att prova att baka detta ljuvliga bröd. Det blev över förväntan. Nästan lika bra som i Frankrike. Minus den härliga atmosfären förstås...

Briocher smakar lite som ett mellanting mellan matbröd och fikabröd, tycker jag. De bakas på ägg och smör och blir väldigt luftiga och med en liten smörig smak. De funkar bra som frukostbröd med marmelad och ost, men också som brytbröd till en soppa. 

I Frankrike finns brioche-brödet i alla möjliga olika former, men den mest kända varianten är den som jag har försökt att göra. En bulle med en liten boll på toppen. De ser lite småroliga ut!Ca 20 st
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1,3 liter vetemjöl
150 g smör
3 msk socker
4 ägg

Smula ner jästen i en stor skål. Värm vatten till 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt saltet och så mycket mjöl att degen känns smidig. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Rör ut sockret i smöret och tillsätt det i klickar till degen. Tillsätt till sist resten av mjölet och arbeta degen till den är smidig. Lät degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Dela degen i 20 lika stora delar, men spara undan en liten del till knopparna på bullarna.  Forma till runda bollar, gör en fördjupning i bullen med ett finger och sätt dit en liten degkula. Lägg briocherna i smorda briocheformar eller i en smord muffinsplåt. Det går också bra med aluminiumformar. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla dem med ägg och grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Briocherna är godast att äta färska, men det går även bra att frysa in dem.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut