19 augusti 2012

Chokladtårta med tryffel och rostade pinjenötter

God morgon! Ja, trots att jag är frisk igen har det inte blivit mycket bloggande de senaste dagarna. Jag skyller på högt tempo på jobbet på direkten och inte mycket spännande matlagning här hemma :)

Igår kväll kom min fina svägerska på besök och vi lagade den mycket goda pastan med salami, pinjenötter och ricotta som jag gjorde för någon vecka sedan. Klicka här för att komma till receptet. Otroligt goda smaker! Se bara till att ta ordentligt med olivolja när du steker, jag tror att det är hemligheten till att få den så otroligt god. Det får inte bli en torr pasta!

Till efterrätt gjorde vi en otroligt god chokladtårta med tryffelglasyr och rostade pinjenötter. Receptet kommer från arla.se och är en riktig höjdare. Kakan är superenkel att göra och den mörka chokladen och de rostade pinjenötterna blir en otroligt god smakkombination! Testa!

Ja, och just det, måste ju berätta om filmen vi såg också. Enligt mina önskemål hade vi hyrt filmen The Hunger Games. Jag läste boken när vi hade köpt in den till eleverna på skolan. Det är en framtidsskildring och egentligen inte alls min typ av bok, men med sina många cliffhangers lyckades den fånga mitt intresse och jag sträckläste den på en dag. Trots att filmatiseringar sällan uppnår böckernas standard måste jag säga att filmen var riktigt bra. Även om jag inte riktigt tycker att filmen återspeglar den desperation, ångest och spänning som boken förmedlar... Dessutom går handlingen väldigt snabbt framåt i filmen, det känns lite som man snabbspolar :) Men absolut helt klart sevärd! Rekommenderas!

Kakan är otroligt enkel att göra och blir dessutom väldigt snygg med sina två lager choklad!


Chokladkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffelsmet:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad (eller 100 g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
1/2 dl pinjekärnor

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna tills de får lite färd. Strö dem över tryffelglasyren. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar. Servera gärna med en kula vaniljglass eller en klick vispgrädde.

Jaha, nu ska vi snart åka och beställa en ny soffa till vårt vardagsrum! Spännande! Sedan ska jag spendera söndagseftermiddagen på jobbet för att få lite planering gjord... Ingen ledighet här inte :) Tur att det finns fler än jag som inte känner sig klar med planering så att jag får lite trevligt sällskap!

Ha en skön söndag!

1 kommentar:

  1. Vattnas i munnen på mig när jag ser bilden :) Tack för smarrigt ätbart och framförallt för trevligt sällskap! Kram!

    SvaraRadera

Skriv ut