19 januari 2013

Kladdig chokladbrownie med dulce de leche och chokladfudgeglasyr

God morgon!
Sugna på att baka något gott till lördagsfikat idag eller kanske till dessert ikväll? Är ni lika galna i choklad som jag? Då kan jag rekommendera denna otroligt smaskiga brownie med kolafyllning och chokladfudgeglasyr. Jag bjöd mina fina kollegor på denna kaka förra veckan och den gjorde succé!

Smeten är avsedd för en hel långpanna, så tänk på att det blir många bitar. Dessutom behöver man verkligen inte servera stora bitar av denna kaka, den är rätt mäktig :) Den går däremot utmärkt att frysa in!

Browniesmet:
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Kolafyllning:
1 burk karamelliserad mjölk (alltså färdig dulce de leche på burk)
eller 1 burk kondenserad mjölk som du koka till du får en dulce de leche (läs mer här)

Fudgeglasyr:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
0,5-1 tsk flingsalt att strö över kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna och fyll med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna. Bred ut dulce de leche över kakan. låt stela i kylen en liten stund. Gör fudgeglasyren under tiden. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap och ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.Bred ut glazen över kakan, låt den stelna i kylen och skär sedan i rutor.Strö gärna lite flingsalt över den färdiga kakan, det lyfter verkligen smakerna! Otroligt gott!

Ha en trevlig lördag allihopa!

2 kommentarer:

  1. Själva brownien var super god men de var nästan godast utan de två övre lagerna :(

    SvaraRadera

Skriv ut