21 juli 2013

Trio i desserter: Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade valnötter, egen vaniljglass med daim och kolasås samt minikladdkaka

Desserten igår kväll blev en trio av minidesserter! Så kan det gå när man har svårt att bestämma sig :) Desserterna har en liten röd tråd, nämligen kola. Pannacottan med sin smak av len kola samt lite knäckiga nötter på toppen. Den underbara vaniljglassen som innehåller kolasås och knäckiga daimkulor och den kladdiga kladdkakan med en topping av kolasås. Sååå underbart gott! En dessert helt i min smak! Små, små portioner, men ändå en massa olika godsaker :)

Receptet på pannacottan har jag hittat på den superfina bloggen Bara en kaka till. Otroligt god pannacotta. I originalreceptet ska det vara pecannötter i toppingen, men jag använde mig av valnötter eftersom det var det jag hade hemma. Även om jag kan tänka mig att pecannötter faktiskt hade blivit snäppet godare, blev detta helt obeskrivligt gott. Herregud, helt beroendeframkallande. Dessa kommer jag definitivt att göra igen. Kanske som topping på andra desserter!



Dulce de leche-pannacotta, 8 portioner:
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
5 dl grädde
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i ca 5 min. Värm upp grädden i en kastrull på spisen och ta den från värmen precis när den börjat koka. Rör ner dulce de lechen, och rör om tills den har löst sig. Rör ner gelatinbladen och häll sedan upp i formar eller glas. Låt stelna i kylen i ca 6 timmar. Toppa med karamelliserade pecannötter precis innan servering.

Om man inte hittar en burk med färdig dulce de leche, karamelliserad mjölk, går det bra att tillverka sin egen dulce de leche av en burk med sötad kondenserad mjölk. Då gör man så här:

Börja med att förvandla burken med kondenserad mjölk till fantastisk kolakräm - dulce de leche :) Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort etiketter och lägg den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken gott och väl är täckt. Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har det blivit en kräm med lite lösare konsistens, och efter 3 timmar har den en fastare konsistens. Jag kokade burken i ca 2 timmar och det blev bra. Vänta en stund innan du öppnar burken, så att den svalnat.

Karamelliserade pecannötter som topping
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

Hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Toppa panncottan med nötterna.

Vaniljglass:
4 st äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 st vaniljstång
1 krm salt
 
Vispa äggulor och socker tills blandningen är pösig, tjock och slät. Häll grädden och mjölken i en kastrull. Dela  vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i gräddblandningen och koka upp den. Låt den svalna något. Ta upp vaniljstången. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme. Rör om hela tiden! Blandningen ska inte koka, bara sjuda. Ta bort kastrullen från värmen och häll upp blandningen i en skål. Ställ skålen i kylen tills blandningen har kallnat ordentligt. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion .Smaksätt efter egna önskemål. Jag ringla i lite kolasås och vände ner lite daimkulor.

Minikladdkakan är utskurna bitar från en goding jag hittade i frysen :) Ni hittar receptet här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut