4 oktober 2015

Kanelbullar och nutellabullar!

Kanelbullens dag idag! Har ni bakat eller ätit några bullar? Här blev det inget bullbak, jag har istället ägnat några timmar åt att baka köttfärspiroger. Så skönt att ha i frysen till snabba luncher eller middagar! Klicka här för recept på dem. 

En liten fika på altanen blev det i alla fall. Sist jag bakade bullar blev det både tradionella kanelbullar och en nyhet för mig, nutellabullar. Grymt goda och saftiga! Dessa kommer jag definitivt att göra igen! Nedan följer receptet på nutellabullarna. Klicka här om ni vill ha recept på vanliga kanelbullar istället. 




Deg:
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 liter vetemjöl  

Fyllning till Nutellabullar:
150 g mjukt smör
1,5 dl Nutella
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop Nutella och smör till en slät smet. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta. Bred Nutellasmeten på degplattan och vik plattan dubbel. Skär ca 3 cm breda remsor. Dela remsorna på mitten, men inte ändå upp. De ska se ut som en byxa. Snurra "byxbenen" runt varandra och vrid ihop till en knut. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stö över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får fin färg, 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut