Ja, som ni säkert har sett har det varit en hel del godsaker här ett tag. Både godis, efterrätter och kakor. Jag känner därför att lite nyttigare vanor vore på sin plats nu. Jag gillar dessutom att äta mycket fräscha grönsaker! Den här middagen åt vi när min svägerska var här på filmkväll. Det blev massor av olika grönsaker som vi tillagade i ugnen, kycklingfilébitar inlindade i serranoskinka och till detta, en getostkräm.
Aubergine, squash, paprika, färsk broccoli och gul lök i bitar på en plåt. Lite olivolja, flingsalt och svartpeppar och sedan in i ugnen tills de har fått vacker färg. Jag gillar när grönsakerna fortfarande har kvar lite av sin krispighet och inte bara är sladdriga, därför kör jag inte mina så länge.
De färdiga grönsakerna!
Kycklingen skär jag i lite mindre bitar. Jag tycker att filéerna oftast är så stora så här har jag delat varje filé i 3-4 avlånga bitar. Linda in kycklingen i lufttorkad skinka. Stek i smör tills de har fått fin färg. Stek klart kycklingen i ugnen. Det kan ta allt från 10-30 minuter beroende på hur stora bitar man har och hur länge man har stekt dem i stekpannan. Kolla köttsaften eller kör med en termometer!
Jättegod och fräsch mat! Servera gärna med en kall sås!
10 januari 2012
Ugnsrostade grönsaker och kyckling med serrano
Etiketter:
Charkuterier,
Grönsaker,
Kyckling
9 januari 2012
Chokladsnittar
Då var den första arbetsdagen efter tre veckors ledighet avklarad! Det kändes nästan lite konstigt att komma tillbaks till arbete och rutiner efter den här ledigheten, men så fort jag kom innanför dörrarna på jobbet var det full fart igen och det känns som om man inte har varit därifrån längre än en helg. Men jag märker att jullovet har gjort gott. Nu är jag laddad för en ny termin och ser fram emot att träffa eleverna igen!
Nu till något som ger lite njutning i livet. Nämligen kakor :) Jag fullkomligt älskar kakor! Även klassiska, och kanske inte så spännande, "mormorkakor". Chokladsnittar är ett utmärkt exempel på hur gott det kan vara med sådana småkakor. Dessa chokladsnittar hade min syster gjort när vi var där förra veckan och trots att de var ganska stora slank det ner flera stycken i min mage. Det gick inte att sluta äta :) De här snittarna hade mycket chokladsmak och var lite härligt sega i mitten. Gud så gott!

Kakdeg:
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 msk ljus sirap
1 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 4,5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Blanda ihop smör, socker, sirap. Rör till sist ner ägget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner med smör- och sockerbladningen. Rör tills det blir en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i tre delar och rulla ut dom till rullar. Lägg över dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är varma.
Nu till något som ger lite njutning i livet. Nämligen kakor :) Jag fullkomligt älskar kakor! Även klassiska, och kanske inte så spännande, "mormorkakor". Chokladsnittar är ett utmärkt exempel på hur gott det kan vara med sådana småkakor. Dessa chokladsnittar hade min syster gjort när vi var där förra veckan och trots att de var ganska stora slank det ner flera stycken i min mage. Det gick inte att sluta äta :) De här snittarna hade mycket chokladsmak och var lite härligt sega i mitten. Gud så gott!

Kakdeg:
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 msk ljus sirap
1 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 4,5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Blanda ihop smör, socker, sirap. Rör till sist ner ägget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner med smör- och sockerbladningen. Rör tills det blir en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i tre delar och rulla ut dom till rullar. Lägg över dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är varma.
8 januari 2012
Crème brûlée med apelsin och kanel
Sista dagen på jullovet idag, så här njuts det i fulla drag. Hela eftermiddagen ska spenderas åt att fixa och dona lite här hemma, koppla av och mysa. Läsa bok och se på film står på schemat. Däremellan hade jag tänkt att laga en värmande köttfärssoppa. Återkommer med recept på den. Idag kommer istället recept på ännu en vintrig dessert. Den här crème brûléen bjöd min systerson på när vi var hemma hos syrran på middag. Jag är inte mycket för apelsinsmak i bakverk och godis, men det här var verkligen så himla gott! Bara en liten touch av apelsin och kanel. Mmmm! Krämig och god och en perfekt knäckig yta, precis som det ska vara. Underbar avslutning på en vintrig och värmande middag!
Till fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 kanelstång
1 apelsin
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning
Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Riv skalet av apelsinen och tillsätt det samt kanelstång till gräddblandningen. Om man vill ha en intensivare smak av apelsin kan man även tillsätta lite apelsinjuice. Tänk bara på att om du tar mycket apelsinjuice, dra istället ner på mjölken.
Koka upp och sila sedan blandningen. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.
Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända.
Till fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 kanelstång
1 apelsin
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning
Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Riv skalet av apelsinen och tillsätt det samt kanelstång till gräddblandningen. Om man vill ha en intensivare smak av apelsin kan man även tillsätta lite apelsinjuice. Tänk bara på att om du tar mycket apelsinjuice, dra istället ner på mjölken.
Koka upp och sila sedan blandningen. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.
Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända.
Etiketter:
Efterrätter,
Jul
7 januari 2012
Lövbiffgryta med trattkantareller och lingon
Jag har fortfarande så mycket svamp i frysen så häromdagen blev det en lövbiffgryta med trattkantareller och lingon. Jag gjorde ungefär samma gryta i höstas, men då med renskav. Lövbiff blev minst lika gott!
Till 4-6 portioner
ca 500 g lövbiff
1 gul lök
1 gul lök
smör att steka i
2 dl förvällda trattkantareller
salt, peppar
salt, peppar
4-5 dl matlagningsgrädde eller crème fraîche
2 msk köttfond
2-3 msk hackad färsk timjan
ca 1 dl lingon
maizena att reda av med
ca 1 dl lingon
maizena att reda av med
Fräs lök och lövbiff i en stekpanna i lite smör. Tillsätt svampen och låt fräsa med i smöret. Salta och peppra. Häll på grädde eller crème fraîche och tillsätt timjan och fond. Låt grytan puttra i några minuter. Red eventuellt av med lite mjöl. Tillsätt lingonen mot slutet. Jag tycker att det smakar väldigt gott om de inte kokar sönder utan man får hela lingon som liksom ploppar sönder i munnen :) Smarrigt!
Servera grytan med potatis, ris eller lättkokta grönsaker.
Servera grytan med potatis, ris eller lättkokta grönsaker.
Etiketter:
Kött
5 januari 2012
Mammas goda havrerutor med nougat
De här supergoda havrerutorna brukar min mamma göra. Kakorna är lite sega och halvmjuka och nästan lite beoendeframkallande :) Om ni har nougat kvar efter julgodisbaket så rekommenderar jag att använda den uppepå kakan. Supergott! Annars går det precis lika bra med smält choklad, det hade min mamma den här gången.
Till en långpanna
250 g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
200 g nougat (kan bytas mot choklad)
Smält smöret. Blanda samman alla andra ingredienser. Tillsätt sedan smöret. Bred ut smeten i en smord långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°c i ca 10 minuter. Hyvla nougat över den varma kakan (eller smält choklad och ringla över kakan). Låt stelna en aning och skär i rutor.
Till en långpanna
250 g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
200 g nougat (kan bytas mot choklad)
Smält smöret. Blanda samman alla andra ingredienser. Tillsätt sedan smöret. Bred ut smeten i en smord långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°c i ca 10 minuter. Hyvla nougat över den varma kakan (eller smält choklad och ringla över kakan). Låt stelna en aning och skär i rutor.
Etiketter:
Bakverk,
Choklad,
Efterrätter,
Småkakor
3 januari 2012
Pannacotta med glögg
Nyårsefterrätten blev en pannacotta med glögg. Annorlunda och mycket god smak! Så har ni lite glögg kvar i skafferiet, testa den här desserten! Jag använde glögg med chokladsmak och det blev så himla gott! Pannacottan dekorerades med kanderad mandel och hackad mjölkchoklad. Passade utmärkt till!
Till 4 portioner
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 vaniljstång
1 dl glögg (gärna chokladglögg)
0,5 dl socker
Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten i ca 5 minuter. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde tillsammans med vaniljstång och frön. Ta upp vaniljstången och tillsätt glöggen. Rör ner sockret i gräddmjölken. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i gräddblandningen. Rör om tills både socker och gelatinblad har lösts upp. Häll upp i fina glas eller skålar och låt stelna i kylskåp i minst 6 timmar. Dekorera med kanderad mandel och hackad mjölkchoklad.
Etiketter:
Efterrätter,
Jul
God fortsättning på det nya året!
God fortsättning på det nya året! Vi har precis kommit hem från en härlig vecka hos min familj i Norrland. Nyårsfirandet ägde rum hemma hos min kära syster och många goda rätter intogs under kvällen. Som drinktilltugg gjorde vi smördegssnurror med tapenade, smördegsrutor med getost, valnötter och honung samt chili- ochh vittlöksfrästa champinjoner och kryddsalami. Mums!
Drinktilltugg gjorda på frasig smördeg är verkligen supergott! Tapenadesnurrorna gjorde vi så här: Rulla ut en färdigköpt smördeg på en skärbräda, bred ut tapenade i ett tunt lager och lulla ihop som en rulltårta. Skär i små snurror, som när man gör kanelbullar, och placera dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 200 grader i 15-20 minuter eller tills de har fått färg.
Den här varianten blev inte helt otippat min favorit! Smula getost och strö valnötter över en färdig smördeg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills smördegen har fått fin färg. Skär den i små rutor och ringla över lite flytande honung. Mmmm! Eventuellt skulle man också kunna skära smördegen i färdiga rutor innan man gräddar dem. Det ska jag testa nästa gång, då kanske det blir fluffiga och fina kanter på alla bitar :)
Förrätten bestod av en luftig och lätt petit chou fylld med västerbottenkräm, dill och räkor. Recept på petits choux finns här. Det går utmärkt att använda samma deg till både söta och salta fyllningar eftersom degen är helt neutral. Västerbottenkrämen gjorde vi enkelt genom att vispa crème fraîche och röra ner Västerbottenost tills smaken och konsistensen kändes bra. Vid servering skär man upp petit choun och fyller den med krämen. Garnera med dill och räkor. Gott!
Varmrätten blev en nyårsklassiker, nämligen helstekt oxfilé med krämig potatisgratäng. Till detta serverades flera olika såser, bland annat min favoritsås, en röra på chèvre. Gudagott till en god köttbit!
Efterrätten förtjänar ett eget inlägg och kommer därför lite senare :)
Den här varianten blev inte helt otippat min favorit! Smula getost och strö valnötter över en färdig smördeg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills smördegen har fått fin färg. Skär den i små rutor och ringla över lite flytande honung. Mmmm! Eventuellt skulle man också kunna skära smördegen i färdiga rutor innan man gräddar dem. Det ska jag testa nästa gång, då kanske det blir fluffiga och fina kanter på alla bitar :)
Förrätten bestod av en luftig och lätt petit chou fylld med västerbottenkräm, dill och räkor. Recept på petits choux finns här. Det går utmärkt att använda samma deg till både söta och salta fyllningar eftersom degen är helt neutral. Västerbottenkrämen gjorde vi enkelt genom att vispa crème fraîche och röra ner Västerbottenost tills smaken och konsistensen kändes bra. Vid servering skär man upp petit choun och fyller den med krämen. Garnera med dill och räkor. Gott!
Varmrätten blev en nyårsklassiker, nämligen helstekt oxfilé med krämig potatisgratäng. Till detta serverades flera olika såser, bland annat min favoritsås, en röra på chèvre. Gudagott till en god köttbit!
Efterrätten förtjänar ett eget inlägg och kommer därför lite senare :)
Etiketter:
Charkuterier,
Fisk och skaldjur,
Förrätter,
Kött,
Småplock och tilltugg,
Såser och dressingar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)