11 april 2012

Havretekakor

God morgon! Här öser regnet ner för andra dagen i rad. Det gör visserligen inte så mycket när man ändå jobbar hela dagen... Igår ägnade jag hela kvällen åt att baka. Jag ska nämligen bjuda min klass på fika idag, något som jag lovade att göra om Timrå höll sig kvar i elitserien. Jag kände mig lite nervös ett tag och tänkte att Timrå antagligen behövde alla supportrar de bara kunde få : ) Det gick ju bra till slut och därför kommer klassen och jag att fira genom att fika på mina goda, kladdiga chokladmuffins och min mammas havrerutor med choklad. Det blir nog bra!

Idag tänkte jag tipsa er om dessa tekakor med havregryn i. Så gott med hembakat bröd till frukost!

Ha en bra onsdag!


Till 12 st
4 dl havregryn
5 dl mjölk
75 g smör
1 tsk salt
1 msk sirap
25 g jäst
9 dl vetemjöl (eller 4 dl grahamsmjöl och 5 dl vetemjöl)

Häll havregrynen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den över havregrynen och låt stå i 15 minuter. Smält smöret och blanda ner det i bunken. Tillsätt salt, sirap och den söndersmulade jästen. Arbeta sedan i vetemjölet, degen ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp på bakbord och arbeta degen väl. Dela degen i tolv bitar, forma till tekakor och placera ut på två plåtar. Gör tekakorna ganska platta, de jäser upp och blir tjocka i ugnen. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Strö eventuellt lite mjöl eller havregryn över tekakorna innan gräddning. Grädda i 225 grader i cirka 10-15 minuter.

9 april 2012

Räktårta

Här njuter vi i fulla drag av den sista lediga kvällen på ett tag. Fika i soffan framför inspelade tv-serier. Mysigt! Imorgon är det jobb och full fart igen. Den här veckan ska jag ta emot en grupp med franska elever och lärare som kommer och hälsar på vår skola. Spännande! Själv ska jag ha en av lärarna boende hemma hos oss och jag börjar faktiskt bli lite pirrigt nervös. Vad ska man göra en hel vecka med någon som man aldrig har träffat förut? Och viktigast, vad ska man bjuda på för mat? Hm, det blir till att planera detta imorgon!

Men nu till maten vi åt i helgen. En av rätterna på min lilla buffé var en räktårta på botten av kavring. Jättegod och väldigt uppskattad av gästerna, så här kommer receptet!


Botten:
200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
400 g skalade räkor
300 g Philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 finhackad rödlök
massor av finhackad dill
en liten skvätt citronsaft
salt och peppar

Garnering:
räkor, kallrökt lax, dill, citronskivor

Mixa kavringen till smulor och blanda sedan ner det smälta smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Rör Philadelphiaost, nästan all crème fraîche och majonnäs till en slät röra.  Smält gelatinet i en kastrull på spisen, blanda ner den kvarvarande crème fraîchen med gelatinet, så att gelatinet blandas. Rör sedan ner gelatinblandningen lite i taget i Philadelpiharöran. Rör noggrant. Smaka av med lite citron, salt och peppar. Vänd till sist ner den finhackade rödlöken, dillen och nästan alla räkor, spara gärna några till garnering. Låt stelna i kylen i ca 6 timmar. Garnera precis innan servering.

8 april 2012

Glad påsk!

Glad Påsk på er allihopa! Ja, det kanske är lite sent att önska er glad påsk, men det är faktiskt en dag kvar av denna påskhelg :) Jag har haft en toppenhelg med storasyster och hennes familj på besök. Det har varit full rulle hela dagarna. Promenad och fika vid Naturens hus, bowling, shopping på Marieberg, ett besök i Wadköping, matlagning, spelkvällar och mys tillsammans. Och självklart har mycket god mat intagits under helgen! 

Här blev det dock ingen traditionell påskmat med inlagd sill, kokt potatis, köttbullar och helgskinka. Nej, det känns för tråkigt att vi svenskar alltid äter samma mat vid alla våra högtider tycker jag, så på fredag eftermiddag när våra gäster hade anlänt dukades det istället fram en vårbuffé med en del inslag av påsk. Jag hade förberett en räktårta på botten av kavring, äggrullar med färskost, gräslök och kallrökt lax, sallad med rädisor och ärtskott, minibiffar av lammfärs, ugnsrostad potatis med timjan, stekt minisparris med rostade pinjenötter och smulad chèvre, röra på chèvreost, minipajer med grillad paprika och chèvre, minipajer med brie och mango chutney, nybakat bröd, kex, ostbricka och vindruvor. Mycket, mycket gott! Jag älskar plockmat!

Jag återkommer med recept imorgon!









5 april 2012

Skönt med lov!

Tränat, putsat fönster, vårstädat lite ute, planterat penséer och påskliljor, lagat mat och bakat. Så har min dag sett ut. Just nu slappar vi i soffan med ett glas dessertvin och lite ost. Mums! Det är skönt med lov!

Jag lovar att jag återkommer med recept på allt jag har lagat och bakat de senaste dagarna, måste bara ta lite bilder först :)

4 april 2012

Daimkakor!

Men oj vad tiden går fort när man är ledig och har mycket att göra! Jag har inte ens hunnit med att blogga :) I måndags var jag på jobbet hela dagen, betade av några utvecklingssamtal och jobbade ikapp lite. Igår tränade jag och sedan fick jag en jättehuvudvärk och blev tvungen att sova bort en del av eftermiddagen och kvällen... Idag är det storhandling, storstädning och fixande här hemma som står på schemat. Jag ska också försöka att klämma in lite bakning och förberedelser inför helgens besök. Delar av min familj kommer och firar påsk med oss och det ska bli så roligt!

Här kommer ett ett snabbt fikatips. Om man inte hinner eller vill baka så kan jag verkligen rekommendera dessa kakor. Jag brukar nästan aldrig köpa kakor, jag gillar att baka dem själv, men ibland lockas jag av nyheter i butiken och jag måste säga att dessa var supergoda!





Jag hoppas dock att jag ska hinna baka lite idag. Det kliar i fingrarna på mig :) Återkommer med vad det blev för godsaker senare! Ha en bra onsdag!

P.S. Då var det klart! Timrå spelar i elitserien även nästa år! Så skönt!

1 april 2012

Världens bästa äppelpaj och supergod vaniljsås

Äppelpaj och vaniljsås blev det idag när vi hade vänner på besök! Jag var lite nervös över om jag skulle lyckas eller ej. Ja, äppelpaj är ju inte direkt svårt att lyckas med, men vaniljsås kan faktiskt vara lite klurigt! Sist jag gjorde en vaniljsås blev det mer som en kräm och hade nog passat utmärkt i en tårta. Idag trodde jag att min sås hade blivit för tunn istället, men när den fått stå till sig och svalna blev den helt perfekt. Det här receptet måste arkiveras för framtiden. Gudomlig smak!!! Så god att jag ville äta såsen direkt ur skålen. En egen vaniljsås med vaniljstång är så otroligt mycket godare än alla färdiga pulversåser eller sådan tråkig vaniljvisp som finns i affärerna. Går inte att jämföra!

Receptet på äppelpajen använder jag mig av till många olika dessertpajer. Det är mitt absoluta favoritrecept. Pajen blir lite knäckig på toppen och nästan lite frasig. Inte så där torr som en vanlig smulpaj. Även om det också kan vara gott. Testa den!

Till en normalstor äppelpaj

Fyllning:
4-5 äpplen
lite socker och kanel

Pajdeg:
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en pajform och strö över socker och lite, lite kanel. Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut små bitar av degen och lägg över äpplena. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.

Vaniljsås, 4-6 portioner
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. Vispa äggulor och socker. Tillsätt gräddmjölken till äggulorna lite i taget under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen. Såsen blir ganska tunn, men tjocknar lite till när den har kylts ner.

Timrå på besök och tröstgodis

Godmorgon söndag!

Igår besökte mitt kära Timrå min nya hemstad Örebro. Självklart var jag på plats för att beskåda mötet. Förväntansfull och laddad kom jag dit, besviken och nedstämd gick jag därifrån. För er som inte förstår vad jag snackar om, kan jag berätta att det är hockey som gäller just nu. Jag är verkligen ingen sporttjej som håller koll på allt som händer i sportvärlden, men jag vill väldigt gärna att Timrå ska hålla sig kvar i elitserien och det är viktiga matcher som spelas nu!

Efter förlusten var vi tvungna att pigga upp oss lite. Kvällen hemma hos oss fick avslutas med film och lite tröstgodis i soffan :)





Ja, ja, nog om hockey. Nästa helg kommer ett annat gäng från Timrå och hälsar på i min nya hemstad och då är det min familj jag snackar om. Det ska bli såååå roligt! Ett möte som inte kan sluta i besvikelse!

Idag ska vi få besök av goda vänner och då ska jag passa på att baka lite. Om jag lyckas eller inte får ni se senare idag :)

Skriv ut