22 oktober 2012

Oxfilé med rödvinssås och chèvrekräm

Måndag idag och jag längtar redan till nästa helg :) Helgerna försvinner alldeles för fort och detta är dessutom sista arbetsveckan innan en veckas lov. Åh, gud så skönt det ska bli med lite ledighet! Behöver verkligen det just nu.

Någon mer som ser fram emot helgen och kanske vill ha lite helginspiration? Testa gärna denna rödvinssås till en god köttbit, så himla god! Vår varmrätt i lördags bestod av oxfilé med en denna sås samt en chèvrekräm. Till detta serverades ugnsstekt potatis och sparris. Vilken lyxig lördagskänsla!

Rödvinssås till 4 portioner:
0,5 rödlök
1 morot
2 skivor bacon
1 msk chilisås
0,5 msk brunt farinsocker
2 dl rött vin
1 lagerblad
ca 5 kvistar timjan
1 msk balsamvinäger
2 dl köttbuljong
lite maizena till redning

Skala och skär morot och rödlök i grova bitar. Skär baconet i bitar. Stek detta i lite smör i en kastrull. Efter några minuter, häll över chilisåsen och farinsockret och låt fräsa med en kort stund. Slå sedan på vinet och tillsätt kryddorna. Koka sedan tills såsen reducerat till häften. Häll till sist i köttbuljongen och balsamvinägern och koka ihop såsen. Ju längre tid desto godare sås! Sila såsen och red gärna av den med lite maizena. Så himla gott!

21 oktober 2012

Gratinerad getost och färska fikon på frasig botten

Oj, oj, oj, vad längesedan jag bloggade nu :) Men jag lever, jag lovar, det har bara varit så galet mycket, både på jobbet och hemma. Tid för matlagning och bakning har helt enkelt inte funnits, men åh vad jag har längtat. Så igår kväll var det äntligen dags för lite matlagning och en god och lyxig middag här hemma :)

Förrätten blev gratinerad getost och färska fikon på en frasig smördegsbotten. En förrätt precis i min smak! Så otroligt gott!

Till fyra portioner
2 frysta plattor smördeg
1 äggula
1 dl crème fraîche
ca 2+00 g chèvre
4 st färska fikon
ruccola
flytande honung

Sätt ugnen på 225˚C. Dela smördegsplattorna på hälften och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt tina en stund. Gör ett snitt intill kanterna runtom på smördegsplattan. Rör ihop crème fraîche och äggula ochf ördela crème fraicheröran på smördegen, innanför snittet. Smula chèvren och strö över den. Skär fikonen i klyftor och lägg på. Grädda mitt i ugnen tills smördegen är ”puffig” och gyllenbrun, ca 20 minuter. Toppa med ruccolasallad och ringla över lite honung. Servera genast.


Receptet hittade jag på ica.se.

14 oktober 2012

Sallad med lufttorkad skinka, parmesan och krutonger

Det är verkligen full fart hela tiden just nu. Veckorna och helgerna bara flyger fram. Igår startades helgen med ett superroligt danspass på Friskis. Kvällsmaten fick bestå av en enkel, men otroligt god sallad. Kanske inte världens mest spännande fredagsmat, men ändå lite lyxig helgkänsla med lufttorkad skinka och parmesan i salladen. Och så lite gott bröd till. Mmmm!



Detta hade jag i min sallad:
mâchesallad
purjolök
tomat
paprika
parmesan
lufttorkad skinka
brödkrutonger
olivolja, flingsalt, svartpeppar

Ikväll har vi varit på middag hos svärföräldrarna. Oj, så mycket gott vi har fått, är väldigt mätt nu kan jag lova :) Nu väntar sängen, sov så gott!

8 oktober 2012

Köttfärspaj med tomat och basilika

Åh, den här köttfärspajen är så himla god! Den innehåller rökt skinka vilket ger en väldigt god smak till köttfärsen. Låter kanske lite udda, men jag lovar, det blir så bra tillsammans! Testa!

Just den här pajen gjorde jag för flera veckor sedan när min syster var här på besök, men det har inte blivit av att blogga om den. Jag har bloggat om den tidigare också, men receptet tål att upprepas. Den är verkligen supergod!

Pajdeg:
75 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk kesella

Köttfärsröra:
300 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 buljongtärning
2-4 msk tomatpuré
50 g rökt skinka
salt, peppar
lite vatten

Ostsmet:
2 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl riven ost
2 msk riven parmesan

Topping:
Skivade tomater
1 tsk hackad basilika
2 msk hackad persilja

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 200°c i 10 minuter. Stek lök och köttfärs och smaksätt med buljong, tomatpuré, salt och peppar. Tillsätt lite vatten om det behövs. Häll köttfärsröran i pajskalet och bred över ostsmeten. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Lägg på skivade tomater och strö över örter. Grädda i ca 10 minuter till.

7 oktober 2012

Pasta med kräftstjärtar och spenat

Jobba, träna, måla tak, jobba, träna, tapetsera, jobba, träna, städa... Det är ungefär så mitt liv ser ut just nu :)  Men det är roligt också, nu börjar ett nytt vardagsrum att ta form här hemma och det ska bli väldigt spännande att börja inreda det :)

Som jag har sagt tidigare, blir det tyvärr inte mycket spännande matlagning just nu, mest mat som går väldigt snabbt att göra. Häromdagen gjorde jag denna pastarätt med kräftstjärtar och spenat. Superdupersnabbt att göra och väldigt, väldigt gott!




Till 3-4 portioner
70 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
60 g strimlade soltorkade tomater i olja
1 burk kräftstjärtar i lag (170 g)
salt, svartpeppar, ev. lite citron
2,5 dl crème fraîche
valfri pasta

Fräs spenat och vitlök i lite olja. Tillsätt de soltorkade tomaterna i stekpannan. Koka pastan under tiden du gör detta. Låt kräftstjärtarna rinna av och tillsätt dem till spenatfräset. Salta och peppra och smaksätt eventuellt med några droppar citron. Vänd ner crème fraîche och låt såsen puttra någon minut. Servera med nykokt pasta. Riv gärna över parmesanost och lite citronzest. 

5 oktober 2012

Flygande Jakob. Åtminstone nästan...

Det blir då inte mycket matlagning gjord här på vardagarna. Det är så mycket att göra hela tiden... Jag  skyller på renovering, rättning och träning, men min kvällströtthet har nog ett finger med i spelet också. Somnar innan jag ens hinner tänka på att blogga :)

Ikväll har jag varit på Friskis och Svettis danspass. Det är bara sååå roligt! Man blir på galet bra helghumör :) Fredagskvällen blir dock lite sen och kvällens middag fick komma från en låda i frysen. Nämligen en Flygande Jakob som vi åt förra fredagen. Eller nja... nästan Flygande Jakob åtminstone. Ingen av oss gillar banan i mat, så den skippar vi gärna. Resten av ingredienserna är otroligt goda tillsammans. Det salta i baconet och jordnötterna tillsammans med det lite söta i chilisåsen.

För mitt recept, klicka här!

Nu är det snart dags att sova... Tråkigt, men imorgon är det dags för seminarie på högskolan i Västerås igen. Riktigt tråkigt och segt... Som vanligt är jag otroligt glad att jag har mitt sällskap :)

Sov så gott allihopa!

3 oktober 2012

Kycklinggratäng med salami, purjolök, paprika och ädelost

Ja, här kommer då äntligen receptet på varmrätten vi gjorde i lördags. Tre dagar för sent :) Herregud, jag är så trött på kvällarna och har så mycket att fixa med så bloggandet har fått stå åt sidan några dagar.

Kycklinggratängen blev grymt god och jag bara älskar ugnsbakad sötpotatis. Tyvärr är det ingen maträtt som gör sig särskilt bra på bild. Men håll tillgodo och testa receptet för det blev mycket gott!

Till fyra ganska stora portioner:
600 g kycklingfilé
100 g salami
1 paprika
0,5 liten purjolök
100 g ädelost
2 dl grädde
2 dl crème fraîche

Skär kycklingen i bitar och stek i lite smör tills de är genomstekta. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Strimla salamin och skär paprikan och purjolök i bitar och strö över kycklingen. Smula över ädelosten. Vispa ihop grädde och crème fraîche och häll blandningen i gratängformen. Ställ in i ugnen för att gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med potatis och en god sallad. 

Skriv ut