23 april 2012

Citrongrottor

Puh, helt utmattad efter ett step-pass på Friskis. Måste gå och lägga mig, men fastnade i soffan framför Morgan och Ola-Conny. Verkligen inte min typ av tv-program, men de befann sig i Paris och då kan man ju inte låta bli att titta : ) Om en månad befinner jag mig där med mina elever. Ska bli så härligt att återse staden!

Gillar ni citron? Testa då detta alternativ till de traditionella hallongrottorna. Mycket gott! Tack lilla mamma för receptet!



Till ca 25 st ganska stora kakor:
250 g smör
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl marsanpulver (för kokning)
1,5 dl lemon curd

Låt smöret bli rumstempererat och rör sedan smidigt med socker. Blanda ner mjöl, bakpulver och marsanpulver och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla små bollar och lägg i små pappersformar. Tryck en fördjupning i varje boll och fyll med lemoncurd. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Så gott!

Jeremiabageriet i Wadköping

Ja, då var det måndag igen då. Ny vecka, nya tag! Jag har mycket som ska hinnas med den här veckan innan det är dags för långhelg. Och som jag ser fram emot fredagskvällen då vi ska ge vårt efterlängtade fredagsmys en andra chans : )

Tänkte bara titta in och tipsa om det supercharmiga Jeremiabageriet i Wadköping här i Örebro. Pytteliten, men mycket gullig butik med massor av goda och smarriga bröd och bakverk. För ett tag sedan köpte vi med oss detta hem, kanelbulle och toscamazarin. Mycket gott! Kan även tipsa om ett valnötsbröd som de har, så otroligt gott! Det är så trevligt att handla på ett sådant bageri, där allt bakas från grunden, det finns inte så många i Örebro.


22 april 2012

Calissons d'Aix

Med undantag för en mycket trevlig och rolig träningsförmiddag med svägerskan igår har den här helgen varit ganska trist. Min man har varit sjuk och sovit bort i stort sett hela helgen och jag har passat på att jobba och läsa lite till min distanskurs. Med sjukdom i huset har det inte heller känts lockande eller roligt att laga mat.

Jag har med andra ord inga fina bilder på trevliga helgmiddagar att bjuda på. Istället tänkte jag visa vad jag fick av fransyskan som bodde hos mig. Dessa små godbitar kallas "Calissons d'Aix" och är en fransk konfekt som har sitt ursprung i den franska staden Aix-en-Provence. Konfekten har lång historia och sägs vara dyrbar och exklusiv. Den är gjord på mandel, socker, syltade meloner och apelsiner. Det smakar lite som marsipan, men lite fruktigare. Mycket gott och roligt att testa! Merci beaucoup!



Om ni kommer till Provence får ni köpa en ask Calissons d'Aix"!

20 april 2012

Dubbel kladdkaka med daim

Jaha, det här blev då inte mycket till myskväll det här... Idag har humöret varit på topp, jag har sett fram emot en härlig kväll med mannen, varit och tränat, tänkt ut kvällens meny och varit och handlat god mat. Sedan kommer jag hem till en man som ligger och mår illa och inte ens kan höra mig prata om mat... Vilket antiklimax! Och usch, vad jag tycker synd om min man som mår så dåligt! Hoppas att det går över snabbt!

Här blev det en ostsmörgås till middag och lite choklad till efterrätt, inte så mycket att blogga om direkt. Istället tänkte jag tipsa er om en härlig kladdkaka som jag gjorde för ett tag sedan. I det här receptet har jag gjort dubbel sats av kladdkakesmeten, det gör jag nästan alltid, då blir kakan inte så platt och tråkig. Testa det, det är så mycket godare! Perfekt om man är många också, för jag lovar att man inte tar så stor bit. Den är mäktig :)


200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1-2 dubbeldaim

Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i äggblandningen. Tillsätt till sist det smälta smöret och rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smord form med avtagbar kant. Hacka daimen och strö över kakan. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter (den ovanligt långa gräddningstiden beror på den dubbla mängden smet). 

Lår gärna kakan stå till sig ett tag i kylen, den blir bara godare! Servera med grädde och garnera med hackad daim. Så smarrigt!

Lammytterfilé, ugnsrostade rotfrukter, honungsglaserade rödbetor och getoströra

God morgon allihopa! Åh, vad underbart skönt det är med fredag och att ha en ledig helg framför sig! Det gör mig inte det minsta att regnet öser ner utan för fönstren. Perfekt väder för mys hemma i soffan! Ikväll blir det god mat och gott vin, kanske till och med lite bubbel! Min man och jag firar nämligen att vi har varit tillsammans i nio år! Gud, så tiden går fort :)

För vår del blir det lite blandad plockmat ikväll. Det är vår favvo när vi inte har energi och tid till att laga något avancerat, men ändå vill lyxa till det lite extra. För er som vill laga till något smarrigt i helgen kan jag rekommendera denna rätt som jag lagade tillsammans med mina fantastiska syster-söner som båda två arbetar som kock. Lammytterfilé, ugnsrostade rotfrukter, honungsglaserade rödbetor och en getoströra blev påskaftonens middag. Så otroligt gott!




Jag har tyvärr ingen aning om mängd på rotfrukter, jag gör alltid på känn och den här gången var vi dessutom åtta personer vid matbordet så det var svårt att veta exakt. När det gäller köttet kan man räkna ca 150-175 gram per person. 

Rödbetor:
Skölj rödbetorna och ta bort nästan hela blasten. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka, men fortfarande har kvar ett visst motstånd. Det tar ca 30 minuter beroende på storlek. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten medan de fortfarande är lite varma, då brukar skalet lossna lätt. Skär dem i klyftor. Fräs klyftorna hastigt i smör och honung. 

Rotfrukter:
Skala och skär valfria rotfrukter i klyftor. Sprid ut på en långpanna och ringla över olivolja. Stek i 150 grader i 40-50 minuter. Vänd på rotfrukterna då och då. Strö gärna över lite flingsalt och färsk timjan i slutet av tiden. I normala fall brukar jag rosta mina rotfrukter i högre temperatur (ca 200 grader), men med tanke på lammköttet som befann sig i ugnen samtidigt ville jag inte ha för varmt.  

Lammfilé:
Putsa filén om det behövs. Torka av filén, så att den inte är fuktig. Stek hela filén i smör så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan filén i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 150 grader. Använd gärna en köttermometer så att du inte översteker köttet. Lamm smakar bäst om det är lite rosa! Lagom temperatur är 52-65 grader. Tänk också på att det är bra om köttet får vila en stund i lite folie innan man skär upp det i skivor. Om du tar ut filén vid 55 grader kommer den upp i ca 58-60 grader efter att den har fått vila i ca 10 minuter. 

Getoströra:
Smula chèvreost i en skål och blanda i ett par matskedar crème fraîche eller yoghurt till önskad konsistens. Jag gillar när det smakar mycket ost och att den inte är så tunn. 

Vi gjorde även ett citron- och timjanssmör som vi serverade till köttet. Jättegott! Det är bara att röra ner citronzest och hackad färsk timjan i lite rumsvarmt smör. Låt sedan stå kallt fram till servering. 

19 april 2012

Pecannötpaj med kola

Usch, vilken dålig uppdatering det har varit bloggen nu ett tag! Jag måste skärpa mig : ) Jag får skylla på att jag verkligen har haft fullt upp på sistone, det känns som om den enda tid jag har haft för mig själv har varit när jag har sovit... Nu har i alla fall vårt Frankrike-besök dragit vidare. Det har varit skoj att ha dem här och jag hoppas att det har gett våra elever roliga och lärorika erfarenheter. Det ska hur som helst bli enormt skönt med en ledig helg nu!

Jag tänkte tipsa om en mycket god efterrätt som jag gjorde under påsken när jag hade besök av min kära syster med familj. 



Den här pajen är så sjukt god så man bara vill äta mer och mer. Receptet har jag hittat hos Victoria på matplatsen och det är verkligen ett toppenrecept, otroligt gott och mycket enkelt. Jag har gjort pajen tidigare och den blir alltid lika uppskattad av alla som smakar den. 

Pajskal
3 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
2 msk vatten

Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150 g pecannötter

Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur. Under tiden smeten svalnar, blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen i kolasmeten. Jag använde bara 90 g pecannötter och det räckte bra. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 grader. Låt stå kallt, gärna över natten. Servera med vispad grädde.

Mums! 

14 april 2012

Omelettrullar med gräslök och rökt lax

Bonjour tout le monde! Ja, som ni förstår är jag helt inne i att snacka franska nu. Och vad roligt det är att använda sin franska till lite mer än att lära eleverna färger, veckodagar och att räkna till tio : )

Idag har min franska gäst åkt till Göteborg för att träffa bekanta och alla elever har egna aktiviteter med sina värdfamiljer. Så skönt med lite andrum! Det är trots allt ganska ansträngande att ha någon som man inte känner hemma hos sig hela tiden. Det har dessutom varit full rulle med aktiviteter sedan de kom och på måndag är det full fart igen. Besök på skolan, slottsvandring, Wadköping, bowling, korvgrillning vid Oset och middagar tillsammans... Ja, mycket ska hinnas med innan våra gäster drar vidare till Stockholm. Nu ska jag dock vila upp mig lite och ikväll blir det myskväll med några kollegor. Lite god plockmat, vin och prat. Ska bli så trevligt!

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av recpetet på omelettrullarna jag gjorde till min vårbuffé förra helgen. Jättegoda!





Omelett:
8 ägg
4 msk grädde eller mjölk
salt, peppar

Fyllning:
3 msk Philadelphiaost
1,5 msk majonnäs
1,5 msk crème fraîche
0,5 kruka gräslök

Garnering:
strimlad rökt lax
citronskivor

Värm ugnen till 200 grader. Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smörj gärna papperet lite. Häll äggsmeten i långpannan och grädda i ca 8 minuter. Låt omeletten svalna medan du gör fyllningen. Rör ihop Philadelphia, majonnäs och crème fraïche. Bred ut röran över omeletten och klipp gräslök över hela omeletten. Rulla ihop omeletten som när du gör kanelbullar. Skär i små bitar och dekorera med strimlad lax och en liten citronskiva.

Skriv ut