27 april 2014

Sallad med kamutvete, mango och getost

Det vackra vädret håller i sig och vi har haft en superhärlig dag i sommarvärmen! Lunchen intogs på altanen tillsammans med svärföräldrarna och svägerskan. Vi gjorde en fräsch sallad med kamutvete som vi åt till grillad kyckling och en kall sås med mango chutney.

Salladen innehöll kamutvete, salladsmix, mango, avokado, gurka och cashewnötter och toppades med gratinerade chèvretoasts som hade delats i små bitar för att mer likna brödkrutonger. En sallad helt i min smak!

Den kalla såsen är supergod till kyckling eller kött och är så enkel att göra. Det är bara att blanda 2 dl crème fraîche med ca 2 msk mango chutney. Testa det när ni grillar nästa gång!

25 april 2014

Köttbullar i krämig paprikasås

Åh, vilket underbart väder vi har i Örebro just nu! Rena rama sommarvärmen! Och det verkar hålla i sig, så i helgen blir det nog trädgårdsarbete och grillat på altanen.

Kvällens middag blev otroligt god. Kanske lite svårt att se vad det är, men bilden ska föreställa spagetti med två stora köttbullar i en krämig paprikasås. Självklart med lite riven parmesan på toppen. Jag har gjort detta tidigare, men ändrade faktiskt lite i receptet denna gång och jag tycker nog att det blev ännu bättre. Mums! Skulle vilja äta detta imorgon igen :)


Köttbullar:
1 dl vatten
0,5 dl ströbröd
500 g nötfärs
salt, peppar, paprikapulver
1 ägg

Sås:
4 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde+mjölk)
3 msk ajvar relish
salt, peppar
0,5 dl hackad färsk basilika 

Blanda vatten och ströbröd i en skål. Låt stå och svälla i ca tio minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till köttbullarna och blanda väl. Rulla till ganska stora bullar. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek bullarna på medelvärme runtom i några minuter, de behöver inte bli genomstekta. Häll sedan på grädden och smaksätt med ajvar relish och lite salt och peppar. Rör ner basilika i såsen. Låt puttra i 5-10 minuter så att köttbullarna blir genomstekta och såsen krämig. Om du vill ha såsen tjockare, tillsätt lite redning. Servera med spagetti. Riv gärna över lite parmesanost och dekorera med några extra basilikablad vid servering. 

21 april 2014

Efterlängtad påsk hos familjen!

Jag har haft en helt underbar påskhelg hos min familj i Norrland! Det har varit otroligt intensivt, men så himla trevligt, så trots trötthet är jag glad och känner att energin är påfylld för ett tag framöver :) Som jag har längtat efter att få ta med vår lilla dotter dit! Och nu har hon äntligen fått träffa hela stora familjen och alla sju kusinerna.

Som vanligt har vi också ätit och fikat massor av gott :) Det har dock inte blivit mycket traditionell påskmat, men jag är lika glad för det. Påskaftonens middag hos kära syster med familj såg ut så här!

Tunt skivade rödbetor och getost på smördegsbotten! Honung och lite timjan fick bli pricken över i:et! Galet gott!


En underbart vacker och mycket god sallad på massor av fint strimlade rotfrukter. 
Grillade champinjoner med fyllning av Cantadouost. 

Skivor av fylld skinkstek och lammstek samt rostade rotfrukter syns i bakgrunden.  

15 april 2014

Timjankotletter med rostade majrovor

I helgen har vi testat ytterligare några av rätterna från Linas matkasse. Fortfarande nöjda och belåtna! En av dessa rätter var timjankotletter med rostade majrovor. Majrovor hade jag faktiskt aldrig ätit tidigare, så det var extra kul att testa. Jag tyckte att smaken liknade kålrot och palsternacka, gott men ingen superhöjdare. Rätten i sin helhet var mycket god! En mycket bra vardagsrätt. Jättegoda smaker på såsen, så den skulle man kunna göra till en fläskfilé också. Jag tyckte dock att såsen blev för tunn och gjorde en redning på lite mjöl, då blev det perfekt.

Till fyra portioner
900 gram potatis
300 gram majrovor
250 g morötter
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk honung
3/4 tsk salt

600 g benfri fläskkotlett
1 tsk torkad timjan
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
(ev. 1 msk vetemjöl till redning)
0,5 kruka timjan

Skala och klyfta rotfrukterna. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja och honung. Strö över salt. Tillaga på 225 grader, högt i ugnen, i ca 30 minuter. Skiva fläskkotletten i cm-tjocka skivor. Blanda kryddor och vitlök och fördela kryddblandningen på köttskivorna. Stek köttet i smör och olja i en stor stekpanna. Häll på vin och grädde och låt koka i några minuter. Red eventuellt såsen om du vill ha den lite tjockare. Finhacka timjan över strö över kotletterna. Servera köttet med rotfrukterna.

11 april 2014

Helgtips - färsk ananas med smält choklad och kokos

Underbart med fredag igen! Vanligtvis tipsar jag om bakning inför helgen, så idag tänkte jag därför tipsa om en lättare dessert, både till tillvägagångssätt och kaloriantal :) Färsk frukt är ju otroligt gott, men blir ännu lite lyxigare om man toppar med smält choklad och lite kokos! Förra helgen åt jag färsk ananas på detta sätt. Servera med en liten kula vaniljglass om kalorierna tillåter :)


10 april 2014

Spenat- och kokossoppa med bönwrap

Den vegetariska rätten i Linas matkasse denna vecka var en spenat- och kokossoppa med bönwrap. Fördelen med att testa matkassar som denna är att man tvingas testa recept som man kanske annars inte skulle ha testat. Soppan är ett sådant exempel för mig.

Vi blev dock positivt överraskade av smakerna i soppan. Det smakade av bland annat spenat, kokos, lime, ingefära och vitlök. Mycket gott! Vi båda tyckte dock att soppan var lite för tunn, så nästa gång minskar vi nog på vatten, buljong och lime. Bönwrapen var också mycket god och behövdes för att mätta min mage.

Till fyra portioner

Bönwraps:
1 rödlök
2 tomater
1 avokado
1 burk svarta bönor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0,5 tsk sambal oelek
rivet skal av 1 lime
4 tunnbröd

Spenatsoppa:
1 gul lök
3 msk finhackad ingefära
3 vitlöksklyftor
450 g bladspenat (tinad)
1,5 tsk curry
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
lite salt
saften av en lime

Finhacka rödlök. Tärna tomater och avokado. Skölj bönorna. Blanda ingredienserna och smaksätt med en pressad vitlöksklyfta, olja, sambal oelek och rivet skal av lime. Låt stå och dra åt sig av smakerna.

Hacka den gula löken och ingefäran. Fräs i lite olivolja i en stor kastrull. Pressa ner vitlöksklyftorna och curryn. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt 1 liter vatten och buljongtärningarna. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt kokosmjölken. Mixa soppan slät med stavmixer och smaksätt med salt och limesaft. Pressa gärna ner lite lime i taget, jag tyckte att det blev aningen för mycket lime. Fördela bönröran på tunnbröden och servera till soppan.


9 april 2014

Linas matkasse och sesampanerad torsk med dillyoghurt

Det har varit lite si och så med inspiration till matlagning ett tag nu, det blir lätt samma gamla rätter som går runt runt här. För att få lite nya idéer och en paus från planering och handling har vi denna vecka testat Linas matkasse. Vi har lagat två av veckans fem rätter och är hittills positivt överraskade. Matvarorna var av hög kvalitet, allt kändes väldigt fräscht och det mesta var faktiskt ekologiskt. Tummen upp!

Kvällens middag blev sesampanerad torsk med dillyoghurt. En mycket god vardagsrätt! Kul med en annorlunda panering och ett plus för en god och enkel sås. Gurksalladen med långa remsor av hyvlad gurka var väldigt vacker, men där behövdes enligt mig lite smaksättning. Några droppar olivolja och lite flingsalt blev pricken över i:et.



Till fyra portioner

Sesampanerad torsk:
600 g torskfilé
salt, dill
1 ägg
2 dl sesamfrön
0,5 dl ströbröd

Dillyoghurt:
0,5 rödlök
2 dl matyoghurt
0,5 ask fryst dill
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Börja med såsen. Finhacka löken och blanda med matyoghurt. Rör ner dill, vitvinsvinäger och salt. Låt stå medan du gör fisken. Dela torsken i lagom stora portionsbitar. Krydda fisken med lite salt och dill. Vispa upp ett ägg i en skål, blanda ströbröd och sesamfrön i en annan skål. Doppa fiskbitarna först i ägget och vänd dem sedan i sesamblandningen. Stek fisken i smör i en stekpanna. Servera med kokt potatis, dillyoghurt och gärna en sallad på hyvlad gurka och machésallad.

4 april 2014

Krämig hallonpaj med smak av vit choklad

Fredag!!! Även om man är mammaledig känns fredag och helg lite extra speciellt, tycker jag. Nystädat hus, lite extra lyxig mat, något nybakat och förhoppningsvis en lugn stund är helg för mig!

Om ni vill baka något smarrigt i helgen kan jag tipsa om denna hallonpaj. Underbart god! Fyllningen är gjord på samma sätt som jag gör min crème brûlée, fast med vit choklad och hallon. Riktigt, riktigt krämig och god!

Pajdeg
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker

Fyllning
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
5 äggulor
¾ dl strösocker
2 dl hallon (användes frusna så måste dessa pudras med potatismjöl)
0,5 dl farinsocker eller florsocker, till bränning

Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen till en fin och jämn deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen i 150 grader, ca 15 min. Låt pajskalet svalna. Koka upp mjölk och grädde. Hacka chokladen i bitar och rör ner i den heta gräddmjölken. Blanda äggulor med socker. Häll den varma gräddmjölken i äggulorna under kraftig vispning. Lägg hallon i pajskalet och häll över fyllningen. Baka pajen i mitten av ugnen i 150 grader i ca 30 minuter. För att kunna skära bitar av pajen bör den ha stått kallt i i kylskåp.  

1 april 2014

Kladdkaka med mjölkchokladtryffel

Vilket härligt väder vi har nu! Det är så underbart med dessa fina vårdagar! Idag har jag och lilltjejen varit ute i solen och krattat löv, rensat ogräs och fikat på altanen. Nu är jag nyligen hemkommen från ett efterlängtat och välbehövligt träningspass på Friskis.

Den senaste tiden har vi fått en hel del besök och därmed har det också blivit en hel del fika. Dessa godbitar bjöd jag mina kollegor på när de var här förra veckan. Riktigt, riktigt smarriga med den underbart lena tryffelfyllningen. De är inte alls svåra att göra, det är faktiskt bara en vanlig kladdkakesmet som gräddas i en rektangulär form och tryffelfyllningen går snabbt att svänga ihop!


Kladdkaka:
100 g smält smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladtryffel
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g smör, rumsvarmt

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Klä en rektangulär form (ungefärligt mått 25×35 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och lossa kakan från formen.

Hacka mjölkchokladen till fyllningen. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Dra kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt smöret. Låt tryffeln svalna och ställ sedan i kylen i ca 1 timme för att tjockna.

Dela kladdkakan i två lika stora delar. Bred tryffel på den ena delen och lägg den andra delen på. Förvara gärna kakan i frysen tills det är dags att skära upp bitar. Servera med grädde eller glass.

Skriv ut