31 januari 2013

Tigerkaka!

Vart har den här veckan tagit vägen?! Herregud, så fort det har gått, det är ju redan fredag imorgon!! Hurra, vad skönt! Denna helg ser jag fram emot att få lite jobbande gjort, en del träning och förhoppningsvis lite bakande.

En kollega inspirerade mig att baka denna klassiker förra veckan. Ibland är enkelt väldigt gott! Och just tigerkaka är ju väldigt vackert också!

75 g smör
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk kakao
1 msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret och blanda det med mjölken. Vispa ägg och socker kraftigt så det blir vit och fluffigt. Tillsätt smörblandningen och vaniljsockret. Rör ner mjöl och bakpulver. Blanda till en jämn smet. Häll 2/3 av smeten i formen. Blanda kakaopulvret utrört i vatten med resten av smeten och ringla ner den i den ljusa sme­ten. Gör lite mönster med en gaffel så färgerna blandar sig något. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 35 minuter. Känn efter med sticka om kakan känns torr, då är den färdig.

28 januari 2013

Räkmacka - vilken måndagsmiddag!

Godkväll! Efter en ganska jobbig och påfrestande dag slutade denna måndag på ett ganska härligt och mysig sätt! Ett efterlängtat träningspass på Friskis & Svettis, en dusch och en härlig räkmacka gjorde verkligen susen för humöret :)

Jag stekte mitt bröd lite hastigt i lite olivolja. Det gör sån otrolig skillnad, så mycket godare än att bara servera det som det är, tycker jag! På med sallad, ägg, majonnäs, räkor och dill! Mums! Helst ska det ju vara färska handskalade räkor och hemgjord majonnäs, men så här på en måndag kan det duga med det näst bästa också :)

27 januari 2013

Teriyakimarinerade kycklingspett och nudelwok

Åh, vilken god och fräsch mat det blev till middag ikväll! Massor av färska grönsaker i en härlig wok! Middagen intogs dessutom i soffan framför en av de nya Johan Falk-filmerna. Söndagsmys!

Jag har även bakat en del idag, men det återkommer jag med imorgon, nu är det sängen som gäller :)

Till fyra portioner
ca 500 g kycklingfilé
1 burk teriyakimarinad
jordnötsolja att woka i
1-2 vitlöksklyftor
1 litet broccolistånd
1 förpackning sockerärtor
2 morötter
1 bit purjolök
1 burk minimajs
200 g äggnudlar
sesamfrön

Lägg träspett i blöt. Skär kycklingfiléen i avlånga bitar och marinera den under tiden du förbereder grönsakerna. Skala och hacka vitlök, skala och skär morot i smala strimlor, dela broccolin i mindre bitar, skölj och skär purjolök i ganska stora bitar. Skölj ärtorna.

Sätt ugnen på ca 175 grader. Trä upp kycklingen på spetten och stek dem i lite olja så att de får fin färg runt om. Lägg dem sedan i en ugnsform och stek klart i ugnen. det tar ca 20 minuter, beroende på kycklingbitarnas storlek.

Koka upp vatten till nudlarna. Heta upp ganska rikligt med jordnötsolja i en wokpanna och fräs vitlöken en kort stund. Hälls sedan i alla grönsaker och fräs på ganska hög värme i några minuter. Jag gillar när grönsakerna har kvar lite krispighet, men det är ju en smaksak. Koka under tiden nudlarna. Blanda sedan alltsammans i en stor skål. Strö sesamfrön över. Servera med kycklingspetten.

Jag gjorde dessutom en mycket god kall sås på crème fraîche, majonäs och sambal oelek. Passade mycket bra till!

26 januari 2013

Supergod mat och supergod choklad!

Planen för kvällen var att gå på födelsedagspartaj hemma hos en kollega och vän. För min del blev planerna ändrade, känner mig så seg och hängig, så istället har jag tröstat mig med lite bra tv, god mat och god choklad. Och några trevliga telefonsamtal :)

Marabous "Dark chocolate and almond" var en riktig höjdare om ni frågar mig. Den blev jag bjuden på hemma hos svägerskan förra veckan. Så god att jag blev tvungen att köpa en alldeles egen och kväll fick det bli några bitar i soffan! Mycket gott!

Kvällens middag blev en fläskfilégratäng med salami, purjolök och ädelost. Riktigt, riktigt smarrigt! Tråkigt nog blev bilderna så fruktansvärt dåliga att de inte är värda att visa upp... Men klicka här för att komma till ett snarlikt recept. I kvällens gratäng ersatte jag dock paprika med purjolök och åt ugnsstekt potatis till. Very nice! Kan rekommenderas!

23 januari 2013

Pulled pork!

Jag är kanske sist ut i matbloggsvärlden att prova denna rätt, men så i söndags blev det äntligen dags. Pulled pork är fläskkött som tillagats så länge i ugnen att det blir så fantastiskt mört och gott att man bara kan dra isär det i härligt trådiga och saftiga bitar. Köttet kräver ca 6 timmar i ugnen för optimalt resultat, men det sköter sig helt själv och är superenkelt att förbereda.

Vi åt köttet i tortillbröd med grönsaker, salsa och en vitlökssås. Ungefär som tacos, men mycket, mycket godare!




ca 1 kg benfri fläskkarré eller fläskkotlett i bit
salt, svartpeppar, chiliflakes
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 flaska barbequesås, ca 2 dl

Sätt ugnen på 125°c. Krydda köttet runt om med salt, peppar och chili. Lägg det i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och skär i bitar. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan. Blanda vatten och barbequesås och häll över köttet. Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5-6 timmar, tills det är riktigt mört. Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen. Servera med valfria tillbehör.

20 januari 2013

Stekt ryggbiff och sallad med getost och solrosfrön

Godkväll! Hoppas att ni alla har haft en härlig lördag. Det har jag! Jag har fått en massa bra saker gjorda, men ändå haft en otroligt mysig dag.

Matlagningen blev dock mycket enkel. Månadens projekt är att äta upp en del mat jag har i frysen och idag blev det därför stekt ryggbiff till middag. Till köttet gjorde jag en smarrig sallad, inspirationen till den kommer från en mycket god vän som ofta har solrosfrön i sina sallader :) Så gott med något lite knaprigt i, tycker jag!

Förutom solrosfrön innehöll salladen olika salladssorter, sugar snaps, körsbärstomater, sojabönor och getost med smak av honung.

Nej, nu är det godnatt för min del! Tänkte börja morgondagen med ett pass på gymmet så det är bäst att vara utvilad :)

19 januari 2013

Kladdig chokladbrownie med dulce de leche och chokladfudgeglasyr

God morgon!
Sugna på att baka något gott till lördagsfikat idag eller kanske till dessert ikväll? Är ni lika galna i choklad som jag? Då kan jag rekommendera denna otroligt smaskiga brownie med kolafyllning och chokladfudgeglasyr. Jag bjöd mina fina kollegor på denna kaka förra veckan och den gjorde succé!

Smeten är avsedd för en hel långpanna, så tänk på att det blir många bitar. Dessutom behöver man verkligen inte servera stora bitar av denna kaka, den är rätt mäktig :) Den går däremot utmärkt att frysa in!

Browniesmet:
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Kolafyllning:
1 burk karamelliserad mjölk (alltså färdig dulce de leche på burk)
eller 1 burk kondenserad mjölk som du koka till du får en dulce de leche (läs mer här)

Fudgeglasyr:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
0,5-1 tsk flingsalt att strö över kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna och fyll med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna. Bred ut dulce de leche över kakan. låt stela i kylen en liten stund. Gör fudgeglasyren under tiden. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap och ta av kastrullen från värmen. Hacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.Bred ut glazen över kakan, låt den stelna i kylen och skär sedan i rutor.Strö gärna lite flingsalt över den färdiga kakan, det lyfter verkligen smakerna! Otroligt gott!

Ha en trevlig lördag allihopa!

18 januari 2013

Pasta med tomater, avokado och egen pesto

God fredag! Oj, så härligt med två lediga dagar framför sig! Till skillnad från förra helgens slit med hemtenta blir det så mycket avkoppling och njutning som möjligt i helgen. Jag har flera av mina favoritsysslor inplanerade för helgen. Storhandla mat i mitt eget tempo, träna, läsa, laga mat och kanske, kanske, kanske baka något :) Sååå skönt!

Ikväll blev det en enkel pasta till middag. Snabbt och bra när man kommer hem från jobb och träning! Med ett glas vin och lite gott bröd blev det en riktigt lyxig middag!

Jag har inget exakt recept på denna maträtt. Jag blandade spagettin med någon tesked av min egna pesto (som ni hittar recept på här!) och blandade bara ner följande godsaker:
halverade körbärstomater
strimlade soltorkade tomater
majskorn
skivad rödlök
avokado
salt och peppar

Mums, mums!

16 januari 2013

Risotto med soltorkade tomater och sparris samt tomatsallad

Vilken mysig kväll jag har haft! Efter jobbet gick jag direkt hem till bästa svägerskan. Det var alldeles för längesedan vi hade en av våra trevliga matlagningskvällar, så nu var det äntligen dags! Ikväll blev det en underbart god risotto med soltorkade tomater, basilika och sparris samt en god tomatsallad. Eftersom det trots allt är lill-lördag, lyxade vi till det med ett par glas vin och lite choklad också :) Och risotton blev verkligen sådär perfekt god, lyxigt krämig, men med lite fasthet i riset. Very, very nice!

Till 4 portioner
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk strimlade soltorkade tomater
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter varm hönsbuljong (2 tärningar)
2 msk basilika, finhackad
2 dl riven parmesanost
salt, peppar
1 knippe färsk sparris

Tomatsallad:
10-12 små tomater
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
några färska basilikablad
salt, peppar

Börja med tomatsalladen. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda dem med olivolja och vinäger i en skål och smaksätt med basilika, salt och peppar. Låt stå och marinera.

Skär sparrisen i små bitar och koka den hastigt tills den precis blivit mjuk, men har lite motstånd kvar. Jag brukar koka den ca 1 minut och känna på den med en provsticka. Häll av dem och låt ligga medan du gör risotton.

Värm buljongen i en kastrull för sig, därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja tillsammans med de soltorkade tomaterna i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3– 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Låt risotton sjuda lugnt och rör om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost, basilikan och sparrisen. Fördela risotton på tallrikar och servera med de marinerade tomaterna.

Receptet kommer från www.zeta.se, men med små förändringar.

14 januari 2013

Söndagssallad med brödkrutonger och kittost

Godkväll! Vilken tröttsam helg jag har haft... Inte helt optimalt att vara utsliten och trött redan i första dagen av arbetsveckan... Har suttit med en hemtenta långt in på natten och har varit rätt krossad idag... Men, men, nu är den inskickad i alla fall!

Jag har trots allt hunnit med några roliga saker i helgen också. Ett riktigt bra träningspass blev det och även en mycket trevlig födelsedagsfika hos svärfar!



Vi fick så mycket gott fika att vi knappt blev hungriga på kvällen, så middagen blev en enkel, men lyxig sallad på det vi hittade i kylskåpet. Olika salladsblad, tomater, avokado, sojabönor, purjolök, brödkrutonger och lite kittost. Supergott!

Nej, nu är det sängdags för mig! Sov så gott!

10 januari 2013

Paj med broccoli, bacon och ädelost

Fredag imorgon! Hurra! Helgen innebär visserligen att skriva en hemtenta för min del, men jag ska försöka att hinna med något träningspass och lite mys också, så jag ser fram emot helgen ändå :)

Hur mycket matlagning det blir är dock osäkert, men något gott blir det nog allt. En riktig fredagsfavorit hos oss är pajer av olika slag och paj med bacon och ädelost är ett säkert kort! Det blir ju så otroligt gott! Får se om det kanske blir en paj i helgen :)

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten

Fyllning:
300 g färska champinjoner
300 g broccoli
1 paket bacon
100 g ädelost
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk

Gör pajskalet och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter. Strimla baconet och knaperstek det. Skär champinjonerna i grova bitar och stek dem. Fördela bacon, champinjoner, smulad ädelost och broccolibuketter i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll över fyllningen. Grädda pajen i ca 40 minuter. Servera med en härlig sallad och kanske lite gott bröd.

7 januari 2013

Karibisk soppa från Kelda

Då var första arbetsdagen avklarad! En bra, men väldigt utmattande dag har det varit :) Mycket riktigt är det fullt ös på jobbet direkt. Planeringar som ska göras, nationella prov som ska förberedas, böcker som ska läsas, kurser att anmäla sig till. Men det är så roligt också! Ikväll har jag dessutom varit på ett Box-pass på Friskis och Svettis. Även det var jätteroligt, men väldigt utmattande :) Jag kommer definitivt att somna ovaggad ikväll :)

Det är inte ofta vi köper färdig mat, men ibland händer det faktiskt :) Keldas soppor tycker jag är riktigt goda. Dessutom perfekt mat när man inte har så mycket ork till matlagning. Den karibiska soppan fick vi hos min syster under julhelgen och den blev en ny favorit. Jättegod!

6 januari 2013

Fröbullar med morot

Lite bakning har det blivit i helgen! Tyvärr inget sött som jag hade planerat, men däremot tre sorters matbröd. Jag hade en hel del mjöl och diverse frön som jag behövde göra något med, så de här bullarna blev en improvisation. En väldigt, väldigt god och lyckad improvisation! Väldigt saftiga och luftiga. Antagligen tack vare morötterna och mitt favoritmjöl, manitoba cream. Ett special-vetemjöl med extra jäskraft. Älskar att baka med det!

Till ca 20 st
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 dl rapsolja
200-300 g rivna morötter
1 tsk salt
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl fullkornsdinkel
12-15 dl vetemjöl (jag använde ett special-vetemjöl som heter manitoba cream)
1 dl valfria, blandade frön att strö över bullarna

Smula ner jästen i en stor skål eller bunke. Värm mjölken till ca 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt, olja, morötter och mjölet, lite i taget, så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara lite mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt, ca 10-15 minuter. Jag använde min kitchen aid och arbetade degen ganska länge. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till runda bullar. Pensla bullarna med lite mjölk och strö över valfria frön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

5 januari 2013

Lyxmacka med oxfilé och béarnaissås

Ja, här fortsätter vi att äta rester. Men det är inga dåliga rester vi plockar fram ur frysen och idag blev det en superdupergod ciabatta med sallad, en skiva oxfilé, rödlök och béarnaissås. En riktig lyxmacka så här på lördagskvällen :)

Imorgon är sista lediga dagen innan jobbet drar igång igen och när det väl drar igång då brukar det vara fullt ös på en gång. Med det i åtanke planerar jag att njuta extra mycket av morgondagen. Vi får se vad den har att erbjuda :)

3 januari 2013

God sallad och surdegsbröd med serrano och getost!

Nu lider jullovet verkligen mot sitt slut. Redan fredag imorgon och sedan är det bara helgen kvar... Det är bara att se till att njuta av de sista dagarna ordentligt. Jag har bland annat tänkt att hinna med att baka lite, både matbröd och något sött :) Får se vad jag hittar på för smaskigt!

Fler som äter rester till middag så här efter jul och nyår? Igår kväll blev det en sallad och en smörgås på rester från nyårskvällen. Mycket, mycket gott och lyxigt!



Salladen bestod av grönsallad, tomater, paprika, salladsärtor, lätt soltorkade tomater och pinjenötter och brödet avnjöts med serrano och getost. Mina favoritingredienser!

2 januari 2013

Bounty-rutor och mozartkulor!

Är ni trötta på godis vid det här laget? Om inte så kan jag rekommendera dessa Bounty-rutor som jag gjorde i jul. Riktigt goda! I originalreceptet ska det egentligen bli bollar som doppas i choklad, men efter att ha rullat en del mozartkulor, som ni ser i bakgrunden, blev jag lite lat och gjorde rutor istället :) Det gick också bra! Gillar man kokos och Bounty, gillar man garanterat dessa godbitar.



Bounty-rutor, ca 50 st små rutor

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

Mozartkulor
Ett måste varje jul är att göra Mozartkulor. För er som inte vet vad Mozartkulor är, kan jag berätta att det är supergoda kulor av mandelmassa eller marsipan med en kärna av nougat som har doppats i choklad.

Jag har inget exakt recept på dem och det är svårt att säga exakt hur mycket av ingredienserna man behöver, jag köper alltid en förpackning Odense nougat, en rulle mandelmassa och en stor chokladkaka på 200 gram och sedan kör jag på så länge det räcker. Jag lovar att det blir många kulor :)

Skär nougaten i små fyrkanter. Skär mandelmassan i tunna skivor. Rulla nougaten till små kulor. Lägg nougatkulorna på skivorna av mandelmassa och forma mandelmassan runt nougaten så att den täcks helt. Lägg kulorna på en tallrik. Smält chokladen, antingen över vattenbad eller i mikron. Rulla kulorna i chokladen och lägg dem sedan på ett bakplåtspapper på en stor tallrik. Ställ dem i kylen för att svalna.

1 januari 2013

God fortsättning på det nya året!

Då var det 2013! Hoppas att ni alla har haft en härlig nyårsafton och att det nya året har börjat bra!

Vi firade nyår tillsammans med goda vänner hemma hos oss. En mycket trevlig kväll med många skratt och mycket god mat :) Min nyårsmat gick i ett medelhavstema med många italienska smaker.

Vi började kvällen med en drink och lite tilltugg. En cosmopolitan sitter aldrig fel :)

Som drinktilltugg hade jag bland annat gjort min pesto på cashewnötter som jag serverade på baguetteskivor stekta i olivolja. Mums!

Tilltugg nummer två var fasligt enkelt fixat, nämligen små kuber taleggio toppade med fikonmarmelad. 

Min förrätt ser lite ut som en minihamburgare :) Men skenet bedrar! Självklart är det en bit chèvre som gömmer sig under sesamfröna :)  Den smördegsinbakade getosten serverades på en bädd av ruccola, lufttorkad skinka, rostade pinjenötter och mina nya favoriter, lätt soltorkade tomater. Salladen toppades med lite balsamico. 

Helstekt oxfilé är väl en klassiker på nyårsafton! Köttbiten serverades med provensalsk potatiskaka, rödvinssås, kräm på rostad vitlök samt ugnsbakade körsbärstomater. 

Desserten kallar jag för triple chocolate :) Den bestod av crème brûlée på vit choklad, en len mjölkchokladmousse samt  mörk choklad och körsbär i rom. En dessert precis i min smak! 

Efter tolvslaget var det dags för sällskapsspel, mousserande vin och chokladfontän. Och nej, vi hade inte fått nog av choklad :)

Nedan följer en hel massa recept!

Cosmopolitan, ett glas

2 cl citronvodka
2 cl Cointreau
4 cl Tranbärsjuice
lite limejuice

Blanda ingredienserna, pressa i en skvätt limejuice. Servera i ett cocktailglas med is och en klyfta lime.

För recept på min egen pesto, som jag serverade till drinken, klicka här. 

Smördegsinbakad chèvre, 4 portioner
ca 100 g chèvre
lite flytande honung
en rulle färdig smördeg
1 äggula
sesamfrön till dekorering

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen och ta ut 8 st rundlar med ett glas eller runt mått, valfri storlek. Lägg en bit getost i mitten, droppa över lite flytande honung. Pensla med äggula runt kanten och lägg på en ny rundel. Tryck till runt kanterna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med resterande äggula och strö över lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera med en liten sallad. Min sallad bestod som sagt var av ruccola, lufttorkade skinka, rostade pinjenötter, lätt soltorkade tomater och lite balsamico.

Potatiskaka, en form
800 g potatis
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 msk provensalska örter
salt och vitpeppar
1 dl parmesan, riven

Skiva potatisen tunt, cirka 3 mm. Hacka vitlöken fint. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Lägg potatisskivorna snyggt omlott i formen och varva med riven parmesan, hackad vitlök, örter, salt och peppar. Slå i grädden försiktigt vid kanterna. Baka potatisen i 175° i ca 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är mjuk. Ta ut och sätt potatisen under press i kyl över natten. Vid serveringen skivas potatiskakan och värms i ugn.

Helstekt oxfilé, ca 4 portioner
ca 600 g oxfilé
smör
salt, peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Putsa filén fin från senor. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och rikligt med peppar. Stek klart köttbiten i ugnen tills innertemperaturen är ca 60 grader, då är köttet rosa och saftigt. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila ca 10 minuter under folie innan det skärs upp i skivor.

Kräm på rostad vitlök, 4 portioner
3 klyftor vitlök
olivolja
100 g philadelphia
1-2 msk crème fraîche

Skala vitlöksklyftona och fräs dem i rikligt med olivolja tills de fått färg och är mjuka. Låt vitlöken svalna och hacka den sedan fint. Blanda färskost och crème fraîche till önskad konstistens. Vänd ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

För recept på min rödvinsås, klicka här!

Triple chocolate, 4 portioner
Crème brûlée med vit choklad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
100 g vit choklad
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Mjölkchokladmousse med mörk chokladtopping och körsbär i rom

50 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
20 g mörk choklad
körsbär i rom (går att köpa på burk om man inte vill göra egna)


Vispa grädden, den ska vara ganska lös. Smält chokladen. Låt chokladen svalna lite. Vispa ner äggulan i chokladen och rör kraftigt. Blanda sen ner den tjocka chokladsmeten i grädden och vispa tills chokladen blandat sig med grädden. häll upp i portionsskålar och ställ i kylen ca 1 timma. Smält mörk choklad och droppa ut på bakplåtspapper i önskat mönster. Låt stelna i kyl eller frys. Dekorera moussen med körsbär och mörk choklad vid servering. 

Skriv ut